آرتروز چیست؛ ۸ نوع شایع آن را برای نجات مفصل‌ها بشناسید

آرتروز چیست؟ اختلالی شایع که مفاصل و ستون فقرات را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این بیماری درد و التهاب را از خفیف تا شدید به دنبال دارد و حرکت و فعالیت فرد را دشوار خواهد کرد. انواع مختلفی از آرتروز وجود دارد که هر کدام علائم مختلفی به وجود می‌آورد و امکان دارد برای درمان آن‌ها راهکارهای متفاوتی نیاز باشد. در حالی که آرتروز معمولا افراد مسن را تحت تاثیر قرار می‌دهد، می‌تواند مردان، زنان و کودکان را در هر سنی درگیر سازد. آرتروز بیشتر در نواحی پا، زانو، دست‌ها، لگن پایین کمر و گردن به وجود می‌آید.

بیش از ۱۰۰ نوع آرتروز وجود دارد و برای اینکه به حجم گستردگی این بیماری پی ببریم اشاره‌ای به افراد مبتلا به این عارضه در آمریکا می‌کنیم. در ایالات متحده یکی از رایج‌ترین مراجعات پزشکی آرتروز است که حدود ۵۰ میلیون بزرگسال و ۳۰۰۰۰۰ کودک را در سطوح مختلف درگیر کرده است.

در این مقاله از مجله اینترنتی آگاه طب به اینکه آرتروز چیست و چه نوع‌هایی دارد خواهد پرداخت. همچنین علائم انواع آرتروز را بیان کرده‌ایم تا مبتلایان به این بیماری گسترده، دانش بیشتری درباره آن بدست بیاورند.

آرتروز در کدام بخش مفاصل به وجود می‌آید؟

مفاصل توسط بافت‌های نرمی‌که از ساییدگی استخوان‌ها به یکدیگر جلوگیری می‌کنند، محافظت می‌شوند. یک بافت همبند به نام غضروف مفصلی نقش کلیدی دارد. این به مفاصل کمک می‌کند بدون اصطکاک یا درد حرکت کنند.

برخی از مفاصل دارای غشای سینوویال هستند، یک محفظه پر از مایع که مفاصل را روان می‌کند. بسیاری از مفاصل، مانند زانوها، توسط تاندون‌ها و رباط‌ها حمایت می‌شوند. تاندون‌ها ماهیچه‌ها را به استخوان‌های متصل می‌کنند، در حالی که رباط‌ها استخوان‌ها را به استخوان‌های دیگر متصل می‌سازند.

یکی از اصلی‌ترین عوامل تاثیرگذار در ایجاد درد زانو ارتروز است. این عارضه جزو فراگیرترین موارد مراجعه به پزشک در آمریکا محسوب می‌شود. برای مدیریت انواع دردهای زانو قبل از مصرف قرص‌های شیمیایی به درمان زانو درد با طب سنتی بپردازید تا نتایج بدون عوارضی برایتان بدست اید.

آرتروز چیست؟ انواع آن را در یک نگاه بشناسید

انواع آرتروز| آگاه طب

 

بسیاری از مشکلات زانو که آرتورز نیز یکی از شایع‌ترین آن‌ها به حساب می‌آید درمان مختص به خود را دارند. برای مثال بهترین درمان خانگی آرتروز زانو که مورد تایید پزشکان است استفاده از زانوبند UIC زاپیامکس است. برای اینکه این زانوبند بهترین نتیجه را برای بیمار به بار آورد باید روی نحوه استفاده از زاپیامکس دقت کند. با رعایت نکات صحیح بعد از سه هفته تا یک ماه شگفت زده خواهید شد.

علائم آرتروز شدید زانو چیست؟

  • شنیدن صداهایی مانند خرد شدن یا گیر کردن مفصل هنگام حرکت دادن زانو
  • دردهای شدیدی که هنگام فعالیت افزایش پیدا می‌کنند
  • خشکی زانو بخصوص بعد از نشستن طولانی مدت یا هنگام صبح
  • کاهش انعطاف‌پذیری مفصل
  • ایجاد تورم و التهاب در مفصل
  • احساس گرمی در مفصل زانو
  • کاهش توانایی در حرکت دادن زانو مانند کاهش توانایی در بالا رفتن از پله‌ها
  • تغییر شکل و اندازه مفصل
  • احساس ضعف یا بی‌ثباتی در زانو
  • تغییر حالت پاها مانند پرانتزی شدن یا داشتن زانوهای کج

هنگامی که سخن از اینکه آرتروز زانو چه علائمی دارد به میان می‌آید گزینه‌هایی که مطرح شد بخشی از علائم هستند و تعداد آن‌ها بیشتر از این موارد است. این نشانه‌هاگاهی در زانو و گاهی اوقات در کمر بروز می‌یابند. برای درمان کمردرد راه‌هایی متعددی وجود دارد که با مطالعه مقاله می‌توان به آن‌ها پی برد.

انواع آرتروز چیست؟ ۸ نوع اصلی آن که شایع‌ترین هستند

از آنجایی که انواع مختلفی از آرتروز وجود دارد، مهم است که بدانید به کدام یک مبتلا هستید. بین انواع آرتروزها برخی از شباهت‌ها بین این شرایط وجود دارد، اما برخی از تفاوت‌های کلیدی نیز وجود دارد.

۱.آرتریت التهابی؛ شایع‌ترین ایجاد کننده علائم آرتروز زانو

روماتیسم مفصلی؛ آیا بیماری ارتروز خطرناک است| آگاه طب

 

التهاب بخشی طبیعی از روند بهبودی بدن که به عنوان دفاعی در برابر ویروس‌ها و باکتری‌ها یا به عنوان پاسخی به آسیب‌هایی مانند سوختگی رخ می‌دهد. اما در آرتریت التهابی، التهاب بدون دلیل ظاهری در افراد رخ می‌دهد.

آرتریت التهابی با التهاب مضری مشخص می‌شود که به عنوان یک واکنش طبیعی به آسیب یا عفونت رخ نمی‌دهد. این نوع التهاب مفید نیست و در عوض باعث آسیب به مفاصل آسیب دیده و در نتیجه درد، سفتی و تورم می‌شود.

آرتریت التهابی می‌تواند چندین مفاصل را تحت تاثیر قرار داده و به سطح مفاصل و همچنین استخوان زیرین آسیب برساند. نمونه‌هایی از آرتریت التهابی عبارتند از:

روماتیسم مفصلی (RA): نوعی آرتریت التهابی است که به عنوان یک بیماری خود ایمنی شناخته می‌شود. آرتریت روماتوئید اغلب در مفاصل کوچک دست و پا شروع و می‌تواند مفاصل یکسانی را در هر دو طرف بدن به طور همزمان درگیر کند. ممکن است بسیار آهسته شروع شود و سپس به تدریج وخیم‌تر گردد، یا می‌تواند با شدت بیشتری شروع و ادامه یابد.

آرتریت روماتوئید می‌تواند بزرگسالان را در هر سنی تحت تاثیر قرار دهد. بیشتر در افراد بین ۴۰ تا ۶۰ سال شروع و در زنان شایع‌‌تر از مردان است. در آرتریت روماتوئید، التهاب و مایع اضافی در مفصل می‌تواند باعث مشکلات زیر شود:

  • حرکت مفصل را دشوار و دردناک خواهد کرد.
  • مواد شیمیایی موجود در مایع می‌تواند به استخوان و مفصل آسیب برساند.
  • مایع اضافی کپسول مفصل را کش می‌دهد. هر زمان که یک کپسول مفصلی کشیده شود، هرگز به موقعیت اولیه خود باز نمی‌گردد.
  • مواد شیمیایی موجود در این مایع انتهای عصبی را تحریک می‌کند که می‌تواند دردناک باشد.
  • علاوه بر ایجاد درد و سفتی، التهاب می‌تواند باعث آسیب دائمی ‌به مفصل شود.

علائم زانو درد عصبی ناشی از آرتریت روماتوئید می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • مفاصل متورم و حساس
  • تورم و سفتی مفاصل در صبح که بیش از نیم ساعت طول بکشد
  • خستگی شدید

آرتریت واکنشی: باعث می‌شود که مفاصل بسیار دردناک و متورم شوند و خستگی شدیدی را به وجود می‌آورد. مفاصل را پس از ابتلا به عفونت در جای دیگری از بدن، مانند ساس شکم، اسهال (دی-آ-ری-آ) یا عفونت گلو تحت تاثیر قرار دهد. شایع‌‌ترین مفاصلی که درگیر می‌شوند زانو و مچ پا هستند.

گاهی اوقات به آن سندرم رایتر می‌گویند و می‌تواند افراد در هر سنی از جمله کودکان را تحت تاثیر قرار دهد. نوعی آرتروز التهابی است و برخلاف سایر انواع آن، برای بسیاری از افراد مدت زمان نسبتا کوتاهی – معمولا حدود سه ماه تا یک سال – طول می‌کشد. اما دور از ذهن نیست که سال‌ها به درازا بیانجامد. اما علائم اولیه این نوع آرتروز چیست؟ درد، تورم و خستگی مفرط پس از عفونت اولیه از نشانه‌های این نوع آرتروز به حساب می‌آید. ممکن است عفونت آنقدر خفیف باشد که به سختی متوجه آن شوید اما در مدت زمانی علائم شدیدتری را نشان دهد.

هنوز دقیقا مشخص نیست که چرا عفونت‌ها باعث ایجاد آرتروز واکنشی می‌شوند. یک نظریه ‌این است که وقتی سیستم ایمنی با عفونت مقابله کرد، تکه‌هایی از باکتری‌ها از طریق جریان خون عبور کرده و در پوشش مفاصل جمع می‌شوند. سپس سیستم ایمنی بدن با ایجاد التهاب مفاصل واکنش نشان می‌دهد. اکثر افرادی که مبتلا به آرتریت واکنشی تشخیص داده می‌شوند، روزهای خوب و روزهای بدی دارند. معمولا در عرض شش ماه بدون ایجاد مشکل پایدار برطرف می‌شود.

اسپوندیلیت آنکیلوزان: اگر بگوییم که این نوع از آرتروز چیست باید گفت نوعی اسپوندیلوآرتریت است که درد و تورم در اطراف مفاصل ستون فقرات به وجود می‌آورد. در این شرایط، بدن در پاسخ به التهاب اطراف ستون فقرات، می‌تواند کلسیم معدنی بیشتری ایجاد کند. این ماده معدنی به طور معمول توسط بدن برای تقویت استخوان‌ها استفاده می‌شود. در اسپوندیلیت آنکیلوزان، کلسیم اضافی باعث رشد قطعات جدیدی از استخوان در ستون فقرات شود و این باعث درد و سفتی می‌شود.

این وضعیت معمولا باعث درد در نیمه دوم شب و تورم پشت در صبح می‌شود که بیش از نیم ساعت طول می‌کشد. داروهایی وجود دارند که می‌توانند این روند را کاهش دهند. فعال ماندن به کاهش سفت شدن ستون فقرات کمک می‌کند، در حالی که حفظ یک وضعیت خوب به جلوگیری از افزایش انحنای ستون فقرات کمک خواهد کرد. اسپوندیلیت آنکیلوزان معمولا در سنین ۲۰ تا ۳۰ سالگی رخ می‌دهد و در بین مردان شایع‌‌تر است.

آرتریت پسوریاتیک: درباره اینکه این نوع آرتروز چیست باید گفت که یک بیماری خود ایمنی و نوعی اسپوندیلوآرتریت به حساب می‌آید. سیستم ایمنی بدن تورم و سفتی دردناک در داخل و اطراف مفاصل و همچنین راش پوستی قرمز پوستی به نام پسوریازیس را به وجود می‌آورد. بثورات پوستی می‌تواند چندین قسمت از بدن از جمله آرنج، زانو، پشت، باسن و پوست سر را درگیر می‌کنند.

در جواب اینکه اصلی‌ترین علائم این نوع آرتروز چیست باید به خستگی شدید اشاره داشت. داروهای ضد روماتیسمی ‌اصلاح کننده بیماری (DMARDs) و درمان‌های بیولوژیکی می‌توانند علت التهاب مفاصل را درمان کنند. همچنین درمان‌های مختلفی مانند کرم‌ها و داروها برای پسوریازیس وجود دارد.

آرتریت پسوریاتیک معمولا افرادی را که قبلا پسوریازیس داشتند، تحت تاثیر قرار می‌دهد. برخی افراد قبل از پسوریازیس به آرترروز مبتلا می‌شوند. این عارضه افراد را در هر سنی تحت تاثیر قرار می‌دهد، اما تمایل دارد بزرگسالان را بیشتر از سایرین درگیر کند.

اغلب منشا درد کمر دیسک یا آرتروز است که برای درمان آن‌های چندین قرص وجود دارد. انواع قرص کمردرد را بشناسید تا بتوان ازآن‌ها برای زمان‌هایی که درد شدیدی است استفاده کنید.

۲. آرتروز دژنراتیو یا مکانیکی؛ نوع فراگیر آرتروز به دلیل فعالیت بیش از حد مفاصل

نوع دژنراتیو یا مکانیکی آرتروز چیست؟ به گروهی از شرایط اطلاق می‌شود که عمدتا شامل آسیب به غضروفی است که انتهای استخوان‌ها را می‌پوشاند. وظیفه اصلی غضروف صاف و لغزنده کمک به سر خوردن مفاصل و حرکت نرم آن‌ها روی یکدیگر است. این نوع آرتروز باعث نازکی و خشن شدن غضروف می‌شود.

برای جبران از دست دادن غضروف و تغییرات در عملکرد مفصل، بدن شروع به بازسازی استخوان در تلاش برای بازگرداندن ثبات می‌کند. این می‌تواند باعث رشد استخوان‌های نامطلوب به نام استئوفیت شود. مفصل ممکن است بدشکل شود. این عارضه معمولا منبع معتبری به نام استئوآرتریت به حساب می‌آید. آرتروز همچنین می‌تواند ناشی از آسیب قبلی به مفصل مانند شکستگی یا التهاب قبلی در مفصل باشد.

آرتروز تاثیرات متفاوتی بر پاها و کمر دارد، به همین دلیل باید به پزشک مراجعه کرد تا علت بی حس شدن پاها را تشخیص دهد و به این پی ببرد که آیا به دلیل آرتروز است یا خیر. بر ااس تشخیص پزشک روش‌های درمان را می‌توان پیش برد و نتیجه مثبتی هم گرفت.

۳. بیماری بافت همبند (CTD)؛ دومین آرتروز شایع که مفاصل را درگیر می‌سازد

بیماری بافت همبند (CTD) اولن علائم آرتروز| آگاه طب

 

بافت‌های همبند دیگر بافت‌ها و اندام‌های بدن را پشتیبانی و آن‌ها را به یکدیگر متصل یا از هم جدا می‌کنند. آن‌ها شامل تاندون‌ها، رباط‌ها و غضروف هستند. وقتی سراغ علائم آن برویم و بپرسیم علائم این نوع آرتروز چیست دو گزینه درد و التهاب مفاصل بیشترین نمود را دارند. التهاب امکان دارد در سایر بافت‌ها از جمله پوست، ماهیچه‌ها، ریه‌ها و کلیه‌ها نیز رخ دهد. علاوه بر مفاصل دردناک، علائم مختلفی دیگری به همراه دارد که امکان دارد نیاز به مشاوره با تعدادی متخصص مختلف داشته باشد.

نمونه‌هایی این نوع آرتروز چیست، چند نمونه آن عبارتند از:

SLE یا لوپوس: لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE) که معمولا به آن لوپوس گفته می‌شود، یک بیماری خودایمنی مزمن که می‌تواند باعث تورم (التهاب) و درد در سراسر بدن شود. هنگامی‌که یک بیماری خود ایمنی دارید، سیستم ایمنی بدن با خود مبارزه می‌کند در صورتی که سیستم ایمنی باید با تهدیدات احتمالی برای بدن مبارزه کند برای مثال عفونت‌ها، اما در این مورد، به دنبال بافت سالم می‌رود و او را عامل مزاحم شناسایی می‌کند.

اما علائم این نوع آرتروز چیست، درد مفاصل، حساسیت‌های پوستی، بثورات پوستی و مشکلات مربوط به ‌اندام‌های داخلی (مغز، ریه‌ها، کلیه‌ها و قلب) نمودهای این نوع محسوب می‌شوند. بسیاری از علائم این نوع آرتروز به صورت موجی می‌آیند و از بین می‌روند که اغلب شعله‌ور شدن نامیده می‌شود. گاهی اوقات، علائم لوپوس خفیف و قابل توجه نیستند. لوپوس بیشتر در زنان دیده می‌شود و معمولا در سنین ۱۵ تا ۴۵ سالگی بیشتر رخ می‌دهد.

بخش اعظمی از درد مفاصل به دلیل آرتروز است و یکی از مفاصلی که بیشتر از اندام‌های دیگر مستعد ابتلا به ارتروز است زانو به حساب می‌آید. از راه‌های درمان زانو درد ناشی از ارتروز آگاه شوید تا در مواقع اضطراری بتونا از آن‌ها برای تسکین درد و کاهش التهاب استفاده کرد و مانع از زمین‌گیر شدن خود شوید.

اسکلرودرمی‌ یا اسکلروز سیستمیک (SS): یک اختلال خود ایمنی که باعث رشد غیر معمول بافت‌های همبند می‌شود. بافت همبند به بافت‌ها (ارگان‌ها و ماهیچه‌ها) قدرت و شکل می‌دهد. با SS، بافت ضخیم، سفت و منجر به تورم و درد خواهد شد. همچنین به دلیل افزایش تولید کلاژن باعث تغییر در بافت و ظاهر پوست می‌شود. کلاژن جزء بافت همبند است و با این بیماری سخت می‌شود. پس تا حدودی می‌توان گفت نشانه این نوع آرتروز چیست.

اسکلروز سیستمیک| آگاه طب

SS یک پاسخ ایمنی ایجاد می‌کند که بافت سالم را به عنوان یک بیماری خود ایمنی از بین می‌برد زیرا سیستم ایمنی بدن به اشتباه فکر می‌کند بافت یک ماده یا عفونت خارجی است. SS به دلیل افزایش تولید کلاژن، بافت و ظاهر پوست را تغییر می‌دهد. اما این اختلال صرفا به تغییرات پوستی محدود نمی‌شود و می‌تواند روی موارد زیر تاثیر بگذارد:

  • رگ‌های خونی
  • ماهیچه‌ها
  • قلب
  • دستگاه گوارش
  • ریه‌ها
  • کلیه‌ها

ویژگی‌های SS می‌تواند در سایر اختلالات خود ایمنی ظاهر شود. هنگامی‌که ‌این اتفاق می‌افتد، به آن بیماری بافت همبند مخلوط می‌گویند. اسکلرودرمی ‌معمولا افراد ۳۰ تا ۵۰ ساله را مبتلا می‌کند اما در همه سنین دیده می‌شود. همچنین، زنان معمولا بیشتر از مردان در تشخیص این بیماری قرار دارند.

در اکثر موارد وقتی اسم ارتروز به میان می‌آید ذهن سمت آرترزو زانو می‌رود. البته جای نگرانی نیست چون می‌توان ارتروز زانو را به وسیله زانوبند زاپیامکس درمان کرد. این محصول شگفت انگیز را بشناسید تا برای همیشه از بند زانو درد رها شوید.

درماتومیوزیت: بیماری نادری است که باعث التهاب عضلات و بثورات پوستی می‌شود. اما سوال اینجاست که این نوع آرتروز چیست و چه نشانه‌هایی دارد؟ گروهی از بیماری‌های عضلانی که باعث التهاب و تورم عضلات می‌شود. با سایر بیماری‌های عضلانی متفاوت است زیرا باعث مشکلات پوستی نیز می‌شود. درماتویووزیت اصطلاحی است که برای توصیف علائم عضلانی و پوستی استفاده می‌شود.

در هر سنی رخ می‌دهد، اما اغلب بزرگسالان ۵۰ تا ۷۰ ساله را تحت تاثیر قرار می‌دهد. احتمال ابتلا به‌این بیماری در زنان دو برابر مردان است. برخی از افراد مبتلا به‌این بیماری همچنین دارای یک اختلال بافت همبند مانند لوپوس یا آرتریت روماتوئید هستند.

شوگرن: شوگرن یک بیماری خود ایمنی است، به‌این معنی که سیستم ایمنی بدن به اشتباه به بافت‌ها و سلول‌های سالم حمله می‌کند. این یک اختلال مزمن است که می‌تواند علائمی ‌را در سراسر بدن ایجاد کند.

زمانی اتفاق می‌افتد که گلبول‌های سفید به غدد بزاق، غدد اشک‌آور و سایر بافت‌های برون‌ریز نفوذ کرده و منجر به کاهش اشک و تولید بزاق می‌شوند. شوگرن می‌تواند منجر به خشکی در دهان، چشم‌ها، پوست، بینی، دستگاه تنفسی فوقانی و واژن شود. با سایر اختلالات خود ایمنی از جمله آرتریت روماتوئید، لوپوس اریتماتوز سیستمیک و کلانژیت صفراوی اولیه همراه است.

شوگرن اولیه به تنهایی ایجاد می‌شود، اما شوگرن ثانویه با بیماری دیگری مانند لوپوس همراه است. علائم مشابه هستند و هر دو می‌توانند شدید باشند. شوگرن در هر سنی امکان بروز دارد، اما بیشتر تشخیص‌ها پس از ۴۰ سالگی رخ می‌دهد. در ۹۰ درصد موارد، بیمار زن اما در مردان نیز تاثیر می‌گذارد و می‌تواند کمتر تشخیص داده شود.

خیلی مواقع افراد فکر می‌کنند که منشا درد پای ان‌ها آرتروز است در صورتی که امکان دارد اینطور نباشد. برای یافتن علت درد پا از زانو به پایین هنگام خواب در قدم نخست به پزشک مراجعه کنید تا علت را تشخیص دهد. اگر عامل ابتلا آرتروز باشد بنا به شرایط موجود درمان لازم را توصیه خواهد کرد.

۴. آرتروز عفونی؛ مشکل بسیار خطرناکی که می‌تواند نابود کننده باشد

هنگامی که ازخود می‌پرسیم این نوع آرتروز چیست باید گفت که یک باکتری، ویروس یا قارچی که وارد مفصل می‌شود گاهی اوقات می‌تواند باعث التهاب شود. ارگانیسم‌هایی که می‌توانند مفاصل را آلوده کنند عبارتند از:

  • سالمونلا و شیگلا که از طریق مسمومیت غذایی یا آلودگی پخش می‌شوند
  • کلامیدیا و سوزاک، که بیماری‌های مقاربتی هستند (STD)
  • هپاتیت یک عفونت خون به خون است که از طریق سوزن‌های مشترک یا تزریق خون منتقل می‌گردد. پزشک می‌تواند عفونت مفصل را با آنتی بیوتیک یا سایر داروهای ضد میکروبی درمان کند. این نوع آرتروز گاهی اوقات می‌تواند مزمن شود و اگر عفونت برای مدتی ادامه داشته باشد، آسیب مفاصل غیر قابل برگشت خواهد شد.

اینکه منشا دردهای مفاصل اعم از گردن، کمر و زانو به دیسک و آرتروز بر می‌گردد نکته غلطی نیست چون این موارد بیشترین بیماری را برای مفاصل به وجود می‌اورند. به همین دلیل اگر کمر درد ناشی از آرتروز باشد برای درمان آن راهکارهای متفاوتی در دسترس است که از آن‌ها می‌توان به قرص مسکن فوری درد کمر اشاره داشت.

۵. آرتروز متابولیک؛ نوع کم خطر آرتروز که نباید از آن غافل شد

آرتروز متابولیک| آگاه طب

 

اسید اوریک یک ماده شیمیایی که وقتی بدن موادی به نام پورین را تجزیه می‌کند به وجود می‌آید. پورین‌ها در سلول‌های انسان و چندین غذا یافت می‌شوند.

بیشتر اسید اوریک در خون حل شده و به کلیه‌ها می‌رود و سپس از آنجا با ادرار از بدن خارج خواهد شد. برخی از افراد سطح اسید اوریک بالایی دارند زیرا یا به طور طبیعی بیش از نیاز خود تولید می‌کنند یا بدن آن‌ها نمی‌تواند به سرعت اسید اوریک را پاک کند.

اسید اوریک در برخی افراد جمع می‌شود و کریستال‌های سوزنی ‌مانندی را در مفصل تشکیل می‌دهد که منجر به بروز ناگهانی درد شدید مفاصل یا حمله نقرس می‌شود. نقرس می‌تواند در دوره‌های مختلف ظاهر شود یا از بین برود یا اگر سطح اسید اوریک کاهش نیابد، مزمن شود.

معمولا یک مفصل یا تعداد کمی ‌از مفاصل مانند شست پا و دست‌ها را درگیر می‌کند. یک نظریه ‌این است که کریستال‌های اسید اوریک در مفاصل سردتر و دور از گرمای اصلی بدن تشکیل می‌شوند.

۶. آرتریت دوران کودکی؛ آرتروزی که درمان ندارد

به تعدادی از انواع آرتریت اشاره دارد. آرتریت ایدیوپاتیک نوجوانان (JIA)، همچنین به عنوان آرتریت روماتوئید نوجوانان (JRA) نیز شناخته می‌شود، شایع‌ترین نوع آرتروز برای طیف سنی خاصی است. در دوران کودکی می‌تواند باعث آسیب دائمی ‌به مفاصل شود و هیچ درمانی برای آن وجود ندارد. بهبودی ممکن است، در این مدت بیماری غیر فعال باقی می‌ماند. اما عامل ایجاد این نوع آرتروز چیست؟ مشکلات سیستم ایمنی تاکنون به عنوان اولین عامل ایجاد آن شناخته شده است.

۷. آرتریت سپتیک؛ نوعی آرتروز با ریشه باکتریایی یا قارچی

آرتریت سپتیک| آگاه طب

آرتریت سپتیک التهاب مفصلی است که در نتیجه عفونت باکتریایی یا قارچی ایجاد می‌شود. معمولا زانو و لگن را درگیر می‌کند و در هر ۱۰۰۰۰۰ نفر دو تا ۶ نفر را تحت تاثیر قرار می‌دهد. برای درمان این نوع آرتروز بهترین گزینه درمانی به گفته پزشکان استفاده از زانوبند UIC زاپیامکس است. این زانوبند که از تولیدات شکرت معروف زایس ترونیک zaistronic است نقطه امیدی برای بیماران مبتلا به آرتروز زانو و کمر محسوب می‌شود.

برای جلوگیری و مدیریت این بیماری باید در قدم اول به این نکته پی برد که عامل ایجاد این نوع آرتروز چیست. زمانی که باکتری‌ها یا سایر میکروارگانیسم‌های بیماری‌زا از طریق خون به مفصل گسترش می‌یابند، یا زمانی که مفصل به طور مستقیم به یک میکروارگانیسم از طریق جراحت آلوده می‌شود، این نوع آرتروز به وجود می‌آید.

باکتری‌هایی مانند استافیلوکوک، استرپتوکوک یا نایسریا گونوره باعث بیشتر موارد آرتریت سپتیک حاد می‌شوند. ارگانیسم‌هایی مانند مایکوباکتریوم توبرکلوزیس و کاندیدا آلبیکنس باعث آرتریت سپتیک مزمن می‌شوند. این کمتر از آرتریت سپتیک حاد است. شرایط زیر خطر ابتلا به آرتریت سپتیک را افزایش می‌دهد:

  • بیماری یا آسیب مفصلی
  • ایمپلنت‌های مفصل مصنوعی
  • عفونت باکتریایی در سایر نقاط بدن
  • وجود باکتری در خون
  • بیماری‌های مزمن مانند دیابت، RA، و بیماری سلول داسی شکل
  • مصرف داخل وریدی (IV) یا تزریقی
  • داروهایی که سیستم ایمنی را سرکوب می‌کنند
  • آسیب اخیر مفصل
  • آرتروسکوپی مفاصل اخیر یا جراحی‌های دیگر
  • شرایطی مانند HIV که ‌ایمنی را تضعیف می‌کند
  • سن بالاتر

آرتریت سپتیک یک اورژانس روماتولوژیک است زیرا می‌تواند منجر به تخریب سریع مفصل شود. حتی گاهی به دلیل دیر اقدام کردن برای درمان می‌تواند کشنده باشد.

۸. نقرس و بیماری‌های کریستال کلسیم نوعی آرتروز انگشت شصت پا

نقرس نوعی آرتریت التهابی است که می‌تواند باعث تورم دردناک در مفاصل شود. معمولا انگشت شست پا را درگیر می‌کند، اما می‌تواند سایر مفاصل بدن را نیز تحت تاثیر قرار دهد. مفاصل تحت تاثیر نقرس قرمز و داغ می‌شوند. همچنین ممکن است پوست براق به نظر برسد و کنده شود.

این به دلیل وجود اورات بیش از حد، که در غیر این صورت به نام اسید اوریک شناخته می‌شود، در بدن ایجاد می‌شود. همه ما مقدار مشخصی اورات در بدن خود داریم. اضافه وزن یا خوردن و نوشیدن بیش از حد انواع خاصی از غذاها و نوشیدنی‌های الکلی می‌تواند باعث شود که برخی افراد اورات بیشتری در بدن خود داشته باشند. ژن‌هایی که به ارث می‌برید می‌توانند احتمال ابتلا به نقرس را افزایش دهند.

اگر به سطح بالایی برسد، اورات می‌تواند به کریستال‌هایی تبدیل شود که در داخل و اطراف مفصل باقی می‌مانند. آن‌ها می‌توانند برای مدتی بدون ایجاد مشکل و حتی بدون اینکه فرد متوجه حضور آن‌ها شود، آنجا باشند. ضربه زدن به قسمتی از بدن یا تب می‌تواند منجر به افتادن کریستال‌ها در قسمت نرم مفصل شود. این باعث درد و تورم خواهد شد.

مردان از اواسط ۲۰ سالگی ممکن است به نقرس مبتلا شوند و در زنان بعد از یائسگی شایع‌‌تر است. مصرف قرص‌های آب می‌تواند خطر ابتلا به نقرس را افزایش دهد. همچنین شرایطی وجود دارد که باعث ایجاد کریستال‌های کلسیم در داخل و اطراف مفاصل می‌شود.

علائم آرتروز پا؛ این نشانه‌ها را جدی بگیرید تا پایی سالم داشته باشید

درد و سفتی در مفصل آسیب‌دیده

تورم یا حساسیت

سفتی مفصل

کاهش عملکرد حرکتی مفصل

تغییر در شکل ظاهری پا

مشکل در راه رفتن

گرمی ناحیه

علائم آرتروز دست را بشناسید؟

  • التهاب در مفاصل و دست
  • سفتی مفاصل مچ دست و انگشتان مخصوصا در هنگام صبح
  • درد در ناحیه دست و مچ دست
  • ازبین رفتن عملکرد مفصل و عضلات
  • قرمزی در این ناحیه
  • درد در هنگام استراحت و یا حرکت
  • ناهنجاری در انگشتان دست و مچ
  • ضعف در دست و عضلات آن
  • خستگی و کوفتگی غیر قابل توضیح دست

نگاهی کلی درباره آرتروز چیست

آرتروز بیماری است که مفاصل را تحت تاثیر قرار می‌دهد. انواع مختلفی از آرتروز وجود دارد که همه آن‌ها می‌توانند باعث درد و کاهش تحرک شوند. بیش از ۱۰۰ نوع آرتریت وجود دارد و وقتی پرسیده می‌شود نوع ارتروز چیست نیاز به دانشی حداقلی دارد تا نوع آن تشخیص داده شود.

برخی از انواع مانند آرتریت روماتوئید و لوپوس به دلیل فعالیت بیش از حد سیستم ایمنی ایجاد می‌شوند و اندام‌های متعددی را تحت تاثیر قرار می‌دهند. انواع دیگر در اثر دژنراسیون فیزیکی در مفاصل خاص ایجاد می‌شود.

برای اینکه بتوان به مدیریت درد ناشی از آن پرداخت باید علت ابتلا به آرتروز را شناسایی کرد. پس عوامل موثر در ایجاد آرتروز چیست؟

جراحت، متابولیسم غیر طبیعی، آرایش ژنتیکی، عفونت‌ها و اختلال در عملکرد سیستم ایمنی از مهم‌ترین عوامل تاثیر‌گذار در ایجاد آن محسوب می‌شود.

پزشک می‌تواند به فرد کمک کند تا تشخیص دهد که ‌ایا آرتریت دارد یا خیر و بهترین روش درمانی برای آرتروز چیست. درمان‌ها می‌تواند شامل داروها و تغییر سبک زندگی باشد. در برخی موارد ممکن است فرد نیاز به جراحی داشته باشد.

سوالات متداول درباره آرتروز چیست

آیا آزمایش خون می‌تواند آرتریت را تشخیص دهد؟

هیچ آزمایش خونی وجود ندارد که بتواند به طور مستقیم آرتروز را تشخیص دهد. اما اگر پزشک مشکوک به نقرس یا آرتریت روماتوئید باشد، ممکن است دستور آزمایش خون بدهد. به دنبال اسید اوریک یا پروتئین‌های التهابی است.

عوامل موثر در ایجاد آرتروز چیست؟

  • اختلال در عملکرد سیستم ایمنی
  • عفونت‌ها
  • جراحت
  • آرایش ژنتیکی
  • متابولیسم غیر طبیعی

گزینه‌های جراحی برای آرتروز چیست؟

  • سینووکتومی
  • تعویض کامل مفصل (TJR)
  • استئوتومی
  • همجوشی مفصل