علت درد پا از زانو به پایین

علت درد پا از زانو به پایین هنگام خواب شاید در نگاه اول اتفاق جدی نباشد اما نباید به سادگی از کنار آن عبور کرد؛ چون این نوع دردها نشانه‌ای از یک مشکل مفصلی جدی هستند. همه افراد می‌دانند که داشتن یک خواب عمیق و با کیفیت در طول شب از مهمترین عوامل شادابی و پرانرژی بودن شخص در طول روز است. اما متأسفانه دردهایی که ممکن است در طول شب به سراغ بدن انسان بیایند، خواب را مختل و موجب می‌شود زندگی روزانه فرد با مشکل همراه گردد. از جمله این دردها، درد ناحیه پا است که با توجه به علت و ناحیه‌ای که درگیر شده، می‌تواند دلایل متفاوتی داشته باشد. از این رو در این مقاله از سایت پزشکی آگاه طب می‌خواهیم به علت درد پا از زانو به پایین هنگام خواب بپردازیم.

اصلی‌ترین علت درد پا از زانو به پایین هنگام خواب

پاها یکی از پرکارترین اندام‌های بدن هستند که روزانه برای جابجایی شخص از آن‌ها استفاده می‌شود؛ از این رو این عضوی بسیار مهم نیاز به مراقبت‌های خاصی دارد. اغلب تا زمانی که در پاها دردی احساس نشود ذهن سمت توجه و مراقبت از آن نخواهد شد. این دردها در شب بیشتر نمود پیدا می‌کنند، زیرا در طول روز پاها تحت فشار هستند و ممکن است به دلیل درگیر بودن یا تحرک، درد خیلی احساس نشود. اما در حین خواب با توجه به اینکه بدن در حالت استراحت قرار می‌گیرد، در صورت وجود درد، نمود آن بیشتر خواهد بود. علت درد پا از زانو به پایین هنگام خواب می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهد شد:

۱.گرفتگی عضلات و درد ماهیچه‌ای اولین علت درد پا از زانو به پایین در جوانی

گرفتگی عضلات علت درد پا از زانو به پایین در جوانی| آگاه طب

شایع‌ترین علت‌ درد پا از زانو به پایین هنگام خواب، اسپاسم یا گرفتگی عضلات پا است که بیشتر در ناحیه ساق پا رخ می‌دهد. این درد معمولا به انقباض ناگهانی و غیرارادی یک یا چند ماهیچه ساق پا اشاره دارد که به آن گرفتگی کنترل‌نشده عضلات پا نیز گفته می‌شود. ماهیچه‌های سفت‌شده پا باعث ناراحتی یا درد متوسط و شدید در آن ناحیه می‌شوند که بیمار را از داشتن یک خواب راحت محروم می‌کند. اسپاسم عضلانی پا عوامل متعددی دارد که عبارتند از :

  • کشیدگی یا کار کشیدن بیش از حد از ماهیچه‌های پا: ورزش سخت ارتباط مستقیم با گرفتگی عضلات دارد. زمانی که بار وارد شده بر عضله پا بیش از حد باشد می‌تواند علت‌ درد پا از زانو به پایین هنگام خواب شود. ورزش‌های سنگین و سخت، انجام تمرین در سطح بالا، ایستادن طولانی مدت در برخی مشاغل و… از شایع‌ترین عواملی هستند که در برخی افراد موجب گرفتگی و درد شدید در ماهیچه پا می‌شوند. محققان می‌گویند این مشکل حتی در میان ورزشکاران حرفه‌ای بسیار آموزش‌دیده نیز اتفاق می‌افتد. احتمال گرفتگی و خستگی در طول روز وجود دارد اما در هنگام شب این گرفتگی بیشتر نمایان می‌شود.
  • عدم تحرک و فعالیت پایین در طول روز: شواهد نشان‌دهنده این است که سبک زندگی بی‌تحرک باعث کاهش طول و تحرک عضله می‌شود و گرفتگی و درد را به دنبال دارد. بی‌تحرکی و نشستن طولانی مدت موجب ضعیف شدن ماهیچه شده و خطر بروز گرفتگی‌ها را افزایش می‌دهد. همچنین در افرادی که خیلی بی‌تحرک هستند و ورزش نمی‌کنند ماهیچه‌ها بیشتر در معرض کشش و آسیب قرار دارد.
  • بارداری: یک علت‌ درد پا از زانو به پایین هنگام خواب در بارداری آن‌ها محسوب می‌شود. این امر احتمالا به دلیل افزایش وزن، شل شدن مفاصل و اختلال در گردش خون است. همچنین طبق اعلام انجمن بارداری آمریکا ، ممکن است فشاری که جنین در حال رشد به عروق و اعصاب در پاهای مادر وارد می‌کند، باعث گرفتگی و درد بدن شود. همچنین این عارضه یکی از شایع‌ترین دردها در زنان باردار است که به دنبال کاهش مقدار مواد معدنی در بدن رخ می‌دهد. لذا خانم‌های باردار باید توجه داشته باشند برای پیشگیری از ابتلا به چنین دردهای خصوصاً در ماه‌های آخر بارداری از مواد حاوی کلسیم و منیزیم بیشتر استفاده کنند.
  • بالا رفتن سن: افزایش سن هم باید یک علت‌ درد پا از زانو به پایین هنگام خواب به حساب آورد. به همین دلیل گرفتگی و تورم پا در سالمندان بیشتر به چشم می‌آید. با بالا رفتن سن احتمال گرفتگی و درد نهایت درد شدید در ماهیچه‌های پا در طول شب بسیار است. تقریباً در زمان پیری است که بدن ما شروع به از دست دادن نورون‌های حرکتی خود می‌کند. در اوایل ۵۰ سالگی، گرفتگی‌های بدن که در اثر استراحت زیاد بوجود می‌آیند، شایع‌تر می‌شوند. عموماً افراد پیر برای انجام یک دوره فعالیت بدنی کوتاه مدت دچار چنین مشکلاتی خواهند شد.
  • کم‌آبی بدن: آب ناکافی تأثیر بسیار مخربی بر عملکرد ماهیچه ها دارد زیرا ۷۵ درصد بافت عضلانی بدن ما از آب تشکیل شده که به عضلات امکان انقباض و انبساط می‌دهد. اگر آب کافی در طول روز به بدن برسد؛ مواد مغذی هم به گردش درآمده و به دنبال آن، عضلات، این مواد را دریافت می‌کنند. در نتیجه درد پا رخ نخواهد داد. به همین جهت نوشیدن آب کم در طول روز یکی از مهم‌ترین دلایل گرفتگی و علت‌ درد پا از زانو به پایین هنگام خواب است.
  • قرار گرفتن وضعیت نامناسب بدن: نشستن و خوابیدن در وضعیت نامناسب باعث می‌شود حرکت و جریان خون به پاها محدود شود. بد خوابیدن هم می‌تواند تاثیر زیادی در درد پا داشته باشند. اگر شب‌ها بد می‌خوابید؛ حتما وضعیت خوابیدن را اصلاح کنید. بد خوابیدن باعث ایجاد اختلال در گردش خون شده و در نتیجه، خون کافی به پا نرسیده و منجر به بروز دردهای خفیف تا شدید خواهد شد.
  • عوارض جانبی برخی داروها: دلیل بعدی که علت‌ درد پا از زانو به پایین هنگام خواب به حساب می‌آید و شب‌ها خواب را از چشمان می‌رباید؛ مصرف داروهای خاص است. برخی داروها همچون ناپروکسن، تری پاراتاید، رالوکسیفن، آیرون ساکروز داخل وریدی، پرگابالین از جمله داروهایی هستند که یکی از مهم‌ترین عوارض جانبی‌شان گرفتگی و درد عضلات است. بهتر است در خصوص عوارض این داروها با پزشک مشورت کرده و در صورت لزوم، یا آن‌ها را عوض و یا مصرفشان را قطع کنید.

۲. آرتروز؛ جدی‌ترین علت‌ درد پا از زانو به پایین هنگام خواب

آرتروز علت درد استخوان ساق پا هنگام خواب| آگاه طب

علت درد پا از زانو به پایین هنگام خواب ممکن است مربوط به مشکلی مثل آرتروز هم باشد. آرتروز نوعی بیماری است که باعث تحلیل رفتن استخوان‌ها به مرور زمان خواهد شد. در واقع آرتروز زانو یعنی از بین رفتن غضروف‌های بین مفاصل زانو که خود را به عنوان یک علت درد پا از زانو به پایین هنگام خواب نشان می‌دهد. در اثر بروز آرتروز، غضروفی بین مفاصل و استخوان‌ها از بین می‌رود.

بعد از ابتلا به این بیماری، با هر بار نشستن و برخاستن، استخوان‌ها روی هم ساییده شده و درد شدیدی در ناحیه زانو و اطراف آن احساس خواهد شد. یکی از نشانه‌های این بیماری که علت درد پا از زانو به پایین هنگام خواب محسوب می‌شود، صدای ترک‌خوردگی استخوان‌ها هنگام راه رفتن است. این درد نه تنها در هنگام خواب، بلکه در بیداری هم به سراغ فرد آمده و عرصه را بر او تنگ می‌سازد. البته با بهره‌گیری از محصولاتی مثل زانوبند زاپیامکس تا حدودی شدت درد را می‌توان کاهش داد. یکی از مشکلات شایع بروز آرتروز زانو مشکل قفل شدن زانو است.

فراموش نکنید برای آرتروز نیز راه‌های درمان خاصی وجود دارد؛ اما چقد از این درمان‌های ساده و خانگی اطلاع دارید؟ اگر به یک متخصص برای درمان ارتروز زانو مراجعه کنید بعد از ویزیت و دادن دارو به خرید زانوبند زاپیامکس هم اشاره می‌کند. چون زانوبند زاپیامکس بهتر از هر دارویی برای درمان آرتروز زانو عمل می‌کند. این‌ها همان نکات ظریفی هستند که در مسیر درمان مشکلات زانو باید به آن‌ها دقت کرد.

۳. بورسیت زانو؛ علت‌ درد پا از زانو به پایین هنگام خواب ناشی از وزن زیاد

یکی دیگر از علت‌هایی که پا را به درد شبانه مبتلا می‌سازد بورسیت زانو است. این مشکل معمولا در اثر افزایش وزن یا با ضربه ناگهانی به زانو رخ می‌دهد. فعالیت‌های شدید هم در ایجاد بورسیت زانو بی تاثیر نیست و دور از ذهن نیست که زمینه‌ساز ظهور آن گردد. در هر حال بورسیت زانو می‌تواند علت درد پا از زانو به پایین هنگام خواب باشد که حس سفتی و خشکی از نشانه‌های آن است. از جمله نشانه‌های دیگر بورسیت زانو باید به التهاب زانو اشاره کرد که درد آن در شب خود را بیشتر نشان می‌دهد.

چنانچه مشکلات زانو به وضعیت اضطرار رسید امکان دارد پزشک درمان‌های نیمه تهاجمی مانند پی آر پی زانو را توصیه کند. اما مراقبت بعد از پی آر پی زانو نیز برای یافتن درمان مطلوب بسیار مهم است. پس آن را بخوانید تا مراحل مراقبت را یاد بگیرید.

۴. بیماری نقرس؛ دشمنی که پا را از کار می‌اندازد

وقتی از پا درد زانو به پایین سخن به میان می‌آید باید گفت دشمن‌های اصلی نقرس است. وقتی موادی مانند اسید اوریک در بدن تجمع می‌یابند، دردهای شبانه و گاه و بی‌گاه خود را نشان می‌دهد که به دنبال آن درگیری مفصل زانو بسیار محتمل است. درد شدید در انگشتان پا نیز از تبعات ابتلا به نقرس است که گاهی امکان دارد فرد را زمین‌گیر کند. نقرس در اثر خوردن مواد غذایی مانند گوشت قرمز در افراد به وجود می‌آید. یکی از عوارض نقرس التهاب در مفاصل پا است.

مشکلات و دلایل مختلفی که بر خواسته از نقرس است می‌تواند علت درد پا از زانو به پایین هنگام خواب باشد. با توجه به علت این مشکل، درد پا در هنگام خواب، نقاط مختلفی از پا را درگیر خواهد کرد. قسمت‌های مختلف پا که در هنگام خواب ممکن است دچار درد شوند عبارتند از پاشنه، تاندون‌ها، انگشتان و مفاصل پا.

در کنار همه کارهای روزانه باید زمانی را به ورزش برای کمک به بهبود مفاصل و کل اندام‌های بدن اختصاص داد. یوگا برای زانو درد از جمله بهترین ورزش‌های همراه با مراقبه است که در خانه هم قابلیت انجام دارد و تاثیرات بسیار مفیدی روی بهبود و تقویت زانو دارد. پس آن را فراموش نکنید.

۵. عصب نوروم مورتون؛ علت درد استخوان ساق پا هنگام خواب

این بیماری به دلیل التهاب و فشار زیاد به بافت‌های کنار اعصاب انگشتان پا به وجود می‌آید.سوزش و درد تیر کشنده از علائم این تحت فشار قرار گرفتن رشته‌های عصبی مفاصل است که گاهی به عنوان یک علت درد پا از زانو به پایین هنگام خواب به حساب می‌آید.

درد عصب نوروم مورتون همیشه در شب نیست و امکان دارد در طول روز نیز همراه با فرد باشد و حین راه رفتن بدتر شود. کسانی که به این بیماری دردناک مبتلا می‌شوند دارای ویژگی‌های خاصی در پاهای خود هستند که این ویژگی‌ها عبارتند از: قوس پای زیاد، کف پای صاف، انگشت چکشی و پینه پا.

با توجه به اینکه در زانوبند زاپیامکس از تکنولوژی کلاک پالس یا همان بلاک عصبی استهاده می‌شود می‌توان گفت برای تسکین دردهای نوروپاتی بسیار خوب عمل می‌کند. برای اینکه به این نکته پی ببرید که آیا زاپیامکس برای شما تاثیر دارد به نظرات در مورد زانوبند زاپیامکس مراجعه کنید تا از تجربه سایر بیماران آگاه گردید.

۶. مشکلات شریان؛ علت‌ درد پا از زانو به پایین هنگام خواب ناشی از اختلال جریان خون

بیماری شریان محیطی یا PAD نوعی بیماری بر خواسته از گردش خون است. در بیماری شریانی محیطی به دلایل متفاوتی، شریان‌ها مسدود و جریان خون رفت و برگشتی به قلب با اختلال روبرو خواهد شد. دور از ذهن نیست که چربی و کلسترول بالا عامل گرفتگی و به وجود آمدن رسوب در رگ‌ها باشد و جریان خون در پاها را با مشکل روبرو سازد. این مشکل در افراد چاق، سیگاری، سالمندان، مبتلایان به دیابت، بیماران قلب و عروق و افرادی که کلسترول بالا دارند، بیشتر است.

افرادی درگیر این بیماری در طول روز و هنگام راه رفتن پا درد شدیدی را تجربه می‌کنند. برخی در هنگام خواب به دلیل نرسیدن خون کافی به پاهایشان درد در عضلات پا را هنگام خواب تجربه می‌کنند. به همین دلیل اغلب پزشکان علت‌ درد پا از زانو به پایین هنگام خواب را در مشکلات شریانی می‌دانند.

۷. رگ‌های واریسی؛ عارضه‌ای ناخوشایند برای پاها

واریس شدید علت درد پا زانو از زانو به پایین| آگاه طب

گاهی رگ‌هایی انتقال دهنده خون از بافت‌ها به قلب به علت‌های مختلف، دچار نازکی دیواره می‌شوند. این نازک شدن بدنه رگ‌ها، تجمع خون و حرکت جریان خون برعکس را به دنبال دارد. رگ‌های واریسی متورم و فرم درهم پیچیده‌ای به خود می‌گیرند که در ساق پا و کشاله ران بیشتر رخ می‌دهد. بدون شک باید یک علت درد پا از زانو به پایین هنگام خواب را باید در رگ‌های واریسی دانست.

رگ‌های ناشی از بیماری واریس به حدی مشهود هستند که به راحتی می‌توان متوجه حضور آن‌ها در پوست پا شد. این رگ‌ها به رنگ بنفش و آبی تیره‌اند. وقتی دریچه رگ‌ها ضعیف می‌شود؛ رگ‌های واریس خود را نشان داده و زمینه‌ساز دردهای بی‌امان مثل درد پا از زانو به پایین خواهند شد.

گاها گرفتگی رگ‌های واریس در شب چنان دردناک است که فرد با درد شدیدی از خواب بیدار می‌شود تا مدت زمانی کوتاه نمی‌تواند پای خود را تکان دهد. میان چندین علت‌ درد پا از زانو به پایین هنگام خواب رگ‌های واریسی نمونه‌ای است که افراد با چشم خود می‌توانند آن را ببینند.

۸. دردهای ناشی از سیستم عصبی و تاثیر آن بر درد‌های زانو به پایین هنگام خواب

وظیفه سیستم عصبی محیطی انتقال اطلاعات از مغز و نخاع به دیگر قسمت‌های بدن است. این سیستم عصبی ممکن است به دلایل مختلف مانند ضربه، سم، عفونت، دیابت یا مشکلات ارثی آسیب ببیند. برخی مواقع درد ناشی از سیستم عصبی در طول روز نمود بیرونی ندارد و فقط شبها سراغ فرد می‌آید. به همین دلیل آن را یک علت درد پا از زانو به پایین هنگام خواب می‌دانند.

همچنین تنگی کانال نخاع باعث وارد شدن فشار به عصب سیاتیک و سایر اعصاب بدن می‌شود که خود این نیز می‌تواند علت‌ درد پا از زانو به پایین هنگام خواب باشد. افراد مبتلا به این عارضه گزگز شدن، سوزش، ضعف و خستگی، بی‌حسی و گرفتگی عضلات پا را تجربه می‌کنند.

۹. فیبرومیالژیا؛ بیماری که موجب سفتی گسترده در پا می‌شود

نوعی بیماری مزمن که درد و سفتی گسترده در پاها از علائم آن به شمار می‌آیند. درد ناشی از آن اغلب در پاها و اندام‌هایی است که بیش از حد مورد استفاده قرار می‌گیرند. به دلیل پایین بودن سطوح هورمون‌ ضد التهابی کورتیزول در شب درد ناشی از آن بیشتر بروز می‌یابد. دور از ذهن نیست که علت درد پا از زانو به پایین هنگام خواب ناشی از این عارضه باشد.

همیشه نیاز نیست برای درمان مشکلات و دردهای زانو سراغ دارو و درمان‌های تهاجمی پزشکی رفت. برای رفع مشکلات زانو و داشتن مفصل سالم درمان زانو درد با ورزش را دست کم نگیرید.

۱۰. آسیب‌دیدگی تاندون آشیل ناشی از فعالیت شدید علت‌ درد پا از زانو به پایین هنگام خواب

گاهی اوقات علت‌ درد پا از زانو به پایین هنگام خواب می‌تواند آسیب دیدگی تاندون پشت مچ پا، یا همان تاندون آشیل باشد. تاندون‌ها بافت‌های ضخیمی و محکمی هستند که وظیفه اتصال عضلات به استخوان‌ها را دارند. این آسیب‌دیدگی در افرادی بروز پیدا می‌کند که ماهیچه‌های پای آن‌ها بر اثر فعالیت شدید، تحت فشار قرار می‌گیرد.

آسیب‌دیدگی تاندون امری شایع است که باعث تورم، کشش یا پارگی در ناحیه‌ پا می‌شود. درد این عارضه در قسمت تحتانی ساق پا بیشتر احساس می‌شود و در صورت عدم درمان تا مدت‌ها باقی می‌ماند. افرادی که فعالیت شدید دارند باید علت‌ درد پا از زانو به پایین هنگام خواب را تا حد زیادی ناشی از این اتفاق بدانند.

۱۱. بیماری فاسیای کف پا؛ اختلالی برای خواب شبانه

یکی دیگر از انواع علت‌ درد پا از زانو به پایین هنگام خواب که باعث مختل شدن خواب شبانه افراد می‌شود فاسیای کف پا است. فاسیای کف پا بافت ضخیمی است که در کف پا وجود دارد. نقش این بافت اتصال پاشنه پا به انگشتان پا است تا ضربه و فشار ناشی از ایستادن را به خود جذب کند.

فاسیای کف پا امکان دارد در اثر ضربه شدید، ملتهب شود و تبدیل به یک علت‌ درد پا از زانو به پایین هنگام خواب گردد. در بروز درد در فاسیای کف پا دلالی مختلفی دخیل هستند که کف پای صاف، پوشیدن کفش نامناسب و افزایش وزن بیشتر از همه تاثیر دارند.

فیزیوتراپی زانو درمان درد پا از زانو به پایین

یکی از روش های موثر در درمان درد پا از زانو به پایین استفاده از روش های فیزیوتراپی زانو است. فیزیوتراپی زانو یا در منزل انجام می شود و یا به کمک دستگاههای فیزیوتراپی خانگی در منزل قابل انجام است. استفاده از زانوبند زاپیامکس بهترین شیوه برای تسکین درد پا از زانو به پایین در منزل است.

چند نکته کلیدی درباره علت درد پا از زانو به پایین هنگام خواب

علت درد پا از زانو به پایین هنگام خواب می‌تواند دلایل متعددی داشته باشد. از آرتروز تا مشکلات شریانی و تنش‌های عضلانی گرفته تا بیماری‌های جدی مانند دیابت همگی در ایجاد درد پای شبانه می‌توانند نقش داشته باشند. برای اینکه این بتوان در رفع علت درد پا از زانو به پایین هنگام خواب با موفقیت عمل کرد باید در ابتدا علت را شناسایی کرد و سپس سراغ درمان رفت. راهکارهای متفاوتی از جمله استراحت، کمپرس یخ، ماساژ، ورزش و نوشیدن آب زیاد برای درمان درد زانو به پایین هنگام خواب کاربردی هستند. اما اگر علت درد پا از زانو به پایین هنگام خواب ناشی از یک عامل جدی‌تر مانند آرتروز باشد باید رویکردهای درمانی مناسب خود را پیش گرفت.