کمر درد پریودی، ۴ علت درد کمر در دوران قاعدگی و درمان آن
۱۴۰۱-۰۸-۲۳ ۱۴۰۳-۰۷-۰۸ ۱۳:۵۵کمر درد پریودی، ۴ علت درد کمر در دوران قاعدگی و درمان آن
کمر درد پریودی، ۴ علت درد کمر در دوران قاعدگی و درمان آن
کمر درد پریودی یک درد شایع در زنان است. اگر شما یکی از بسیاری از زنانی هستید که درد پریود دارید، احتمالا با کمردرد در دوران قاعدگی آشنا هستید. کمردرد یکی از علائم رایج سندرم پیش از قاعدگی است، وضعیتی که اکثر زنان در طول پریود تجربه میکنند.
با این حال، کمردرد شدید ممکن است نشانه شرایطی مانند PMDD و دیسمنوره باشد. همچنین ممکن است نشانه یک بیماری جدیتری به نام آندومتریوز باشد. در این مطلب از مجله پزشکی آگاه طب به بررسی علل درد کمر در دوران پریود و درمان آن میپردازیم.
علل کمردرد قاعدگی کدام است؟
برخی پریودها ممکن است بدون درد و ناراحتی روی دهد اما در برخی موارد پریود بسیار دردناک است. دلایل متعددی وجود دارد که باعث درد شدید کمر در دوران قاعدگی میشود. بسیاری از این علل به بیماریهای زنان و زایمان مربوط میشود. علل کمردرد قاعدگی شامل موارد زیر میشود:
PMS یا سندرم پیش از قاعدگی
PMS (سندرم پیش از قاعدگی) وضعیتی است که اکثر افرادی را که عادت ماهانه دارند تحت تاثیر قرار میدهد. علائم سندرم پیش از قاعدگی معمولا در یک هفته قبل از پریود ظاهر و پس از شروع قاعدگی متوقف میشوند.
علائم رایج PMS عبارتند از:
- نفخ
- گرفتگی شکم
- درد در سینه
- یبوست یا اسهال
- سردرد
- تغییرات عاطفی یا نوسانات خلقی
برای برخی افراد، کمردرد شدید یک علامت شایع است. این ممکن است با افزایش التهاب در طول قاعدگی مرتبط باشد.
PMDD یا اختلال خلقی پیش از قاعدگی
PMDD (اختلال دیسفوریک قبل از قاعدگی) یک بیماری شدیدتر از PMS است. این بیماری با علائم شدید PMS مشخص میشود که میتواند در زندگی روزمره شما از جمله کار، مدرسه و روابط شخصی اختلال ایجاد کند.
علائم رایج PMDD عبارتند از:
- تغییرات روانی مانند افسردگی، اضطراب و نوسانات خلقی شدید
- آلرژی، آکنه و سایر شرایط التهابی
- علائم گوارشی مانند استفراغ و اسهال
- علائم عصبی، مانند سرگیجه و تپش قلب
مانند PMS، افزایش التهاب میتواند علت درد شدید کمر در PMDD باشد. با این حال، ممکن است یک عارضه جانبی سایر علائم PMDD باشد، مانند:
- اسهال
- استفراغ
- فشار لگن
دیسمنوره، گرفتگی و درد شدید در دوران پریود
دیسمنوره وضعیتی است که با کرامپهای دردناک پریود مشخص میشود. کرامپ رحمی، گرفتگی دردناک در قسمت پایینی شکم است که قبل و در طول دوران قاعدگی صورت میگیرد. با دیسمنوره، رحم بیش از حد طبیعی منقبض شـده و منجر به گرفتگیهای شدید و گاهی ناتوانکننده میشود. گرفتگیهای پریود ناشی از دیسمنوره میتواند در کل قسمت تحتانی و فوقانی کمر منتشر شود.
علائم دیسمنوره عبارتند از:
- گرفتگی شکم
- درد پایین کمر
- دردی که به پایین پاها کشیـده میشود.
- حالت تهوع یا استفراغ
- اسهال
- سردرد یا سبکی سر
آندومتریوز، مشکل جدی دوران قاعدگی
در حالی که برخی از کمردردها در طول قاعدگی طبیعی است، درد شدید و مداوم در ناحیه پایین کمر نشاندهنده مشکل جدیتری مانند اندومتریوز است. آندومتریوز به معنی رشد بافت آندومتر (لایه داخلی رحم) در مکانهای نامناسب مانند روی تخمدانها، حفره لگن و پشت رحم است.
اندومتریوز وضعیتی است که با جابجایی بافت رحم در خارج از رحم مشخص میشود. این بافت معمولا به سمت سایر نواحی لگن جذب میگردد. میتواند باعث موارد زیر شود:
- درد شدید
- جای زخم
- اختلال عملکرد اندام
علائم شایع اندومتریوز عبارتند از:
- درد مزمن لگن، به خصوص در حین و بعد از رابطه جنسی
- درد لگن خارج از قاعدگی
- دورههای پریود سنگین که ممکن است طولانیتر باشند.
- درد شدید پریود، از جمله کمردرد
کمردرد ناشی از آندومتریوز ممکن است متفاوت از کمردرد ناشی از PMS، PMDD یا دیسمنوره باشد. هنگامی که پوشش آندومتر به مکانهای دیگر منتقل میشود، درد عمیقی ایجاد میکند. این درد به راحتی با روشهای سنتی مانند ماساژ یا کایروپراکتیک قابل رفع نیست.
راهکارهای طلایی برای کاهش و درمان درد پریود
در دوران پریود علاوه بر درد، احساس سرخوردگی و افسردگی برای فرد به همراه دارد. به همین دلیل بهتر است راههای کاهش درد پریود را بدانید. داروها، درمانهای مکمل و جراحی رایجترین درمانها برای کمردرد شدید در دوران قاعدگی هستند. راهکارهای کاهش درد قاعدگی شامل موارد زیر است:
کنترل بارداری هورمونی، کاهش درد پریود
کنترل بارداری هورمونی معمولا برای افرادی که پریودهای دردناک دارند تجویز میشود. روشهای کنترل بارداری ترکیبی حاوی استروژن و پروژسترون هستند. گزینههای جایگزین فقط حاوی پروژسترون هستند. کنترل بارداری هورمونی میتواند سنگینی و دردناک بودن پریود را کاهش دهد و باعث تسکین موارد زیر میشود:
- PMS
- PMDD
- دیسمنوره
- آندومتریوز
تحریک الکتریکی اعصاب (TENS)، روشی مفید برای تسکین درد
TENS مخفف تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست است. این روشی است که از الکترودها برای وارد کردن شوک الکتریکی به پوست استفاده میکند که برای کاهش درد، اندورفین طبیعی بدن را آزاد میکند. اندورفین درواقع جزو هورمونهای مسکن و آرامبخشی است که توسط مغز ترشح میشود.
در یک مطالعه روی یک بیمار زن ۲۷ ساله، ترکیبی از دستکاری ستون فقرات، TENS و گرما برای کاهش درد دیسمنوره استفاده شد. بیمار پس از سه تا چهار دوره درمان ماهانه، کاهش درد کمر را تجربه کرد.
طب سوزنی و طب فشاری، موثر در کاهش درد قاعدگی
طب سوزنی و طب فشاری دو روش درمانی مکمل هستند که بر اعمال فشار به نواحی مختلف بدن برای کاهش درد و بهبودی تمرکز دارند. در یک مطالعه، محققان دریافتند که ۱۲ جلسه طب سوزنی میتواند درد پریود را به میزان قابل توجهی تا ۱ سال کاهش دهد.
طب فشاری، یک ورودی لمسی، به هر شکلی از فشار است که به طور مساوی به سرتاسر بدن اعمال میشود. این روش به طور موثر درد پریود را کاهش میدهد.
عمل جراحی، در شرایط حاد و دردناک
اندومتریوز ممکن است به جراحی برای برداشتن بافت رحمی که باعث علائم میشود نیاز داشته باشد. در برخی موارد، پزشک ممکن است فقط نیاز به برداشتـن بخشهای کوچکی از بافت جابجا شـده رحم داشته باشد. اگر جای زخم و آسیب گسترده باشد، ممکن است نیاز به هیسترکتومی کامل باشد. اگر تصمیم به انجام هیسترکتومی برای علائم آندومتریوز باشد، ممکن است شامل حذف موارد زیر باشد:
- رحم
- تخمدانها
- دهانه رحم
درمانهای خانگی برای کاهش درد کمر در زمان قاعدگی
برای کمردرد شدید در دوران قاعدگی که ناشی از یک بیماری جدیتر نیست، درمانهای خانگی به طور موثر درد را کاهش میدهند. برای کمردرد پریودی این موارد را میتوانید امتحان کنید.
استراحت و تمدد اعصاب، مبارزه با درد
اگر انجام بسیاری از کارها با کمردرد شدید از دوره قاعدگی برایتان دشوار است، چند روز برای خودتان وقت بگذارید. استراحت با مطالعه یک کتاب، کمی یوگای ملایم یا یک حمام آب گرم به افزایش اندورفین کمک میکند. اندورفین به طور طبیعی در مبارزه با درد نقش دارد.
استفاده از پد گرمکننده، کاهش درد پریود
از گرما استفاده کنید. یک پد گرمکننده یا بطری پر از آب داغ را در قسمت پایین کمر خود قرار دهید تا درد تسکین پیدا کند. سعی کنید عضلات پشت خود را شل کنید. گرما به اندازه مصرف قرصهای ضدالتهابی در درمان درد قاعدگی موثر است. همچنین استفاده از کمربند پلاتینر به دلیل اینکه مجهز به امواج اولتراسوند است منجر به گرم کردن عمیق ترین بافت های کمر می شود.
داروهای بدون نسخه، موثر در تسکین درد کمر
NSAIDها (داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی) مانند آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن داروهایی هستند که به طور موثر درد و التهاب را کاهش میدهند. میتوانید آنها را بدون نسخه خریداری کنید.
مصرف پمادهای ضد درد، مناسب در کاهش التهاب
اکثر پمادهای تسکیندهنده مانند کپسایسین، یک ترکیب ضد التهابی قوی هستند که میتواند درد را کاهش دهد. همچنین به شل شدن عضلات کمک میکنند. این نوع پمادها را در قسمت پایین کمر ماساژ دهید. همچنین برای آشنایی با قرص ناپروکسن برای دیسک کمر و نحوه اثر گذاری میتوانید روی لینک کلیک کنید.
آب و مایعات، کمک به کاهش التهاب و گرفتگی
نوشـیدن آب و مصرف مقدار زیادی میوه، سبزیجات و سایر غذاهای ضد التهاب به کاهش التهاب و تسکین علائم PMS مانند کمردرد کمک میکند. نوشـیدن آب در دوره قاعدگی از کمآبی بدن جلوگیری کرده و نفخ شکم و درد را کاهش میدهد. برای درمان گرفتگی عضلات بهتر است از آب گرم استفاده کنید. مایعات داغ باعث افزایش جریان خون شـده و به درمان گرفتگی کمک میکند.
ورزش، موثر در کاهش علائم قاعدگی
ورزش منظم باعث ترشح اندورفین طبیعی می شود که میتواند به کاهش درد کمک کند. اگر ورزش با کمردرد برایتان سخت است، فعالیتهای ملایمتری مانند یوگا یا شنا را امتحان کنید.
درد کمر در زمان پریود را کاهش دهید!
کمردرد در طول قاعدگی یکی از علائم رایج بیماریهای مرتبط با پریود مانند PMS است. درد ممکن است با شرایط خاصی مانند PMDD، دیسمنوره یا اندومتریوز شدیدتر باشد. درمانهای درد شدید پریود کمر ممکن است شامل کنترل بارداری، NSAID، درمانهای جایگزین و جراحی باشد.
همچنین درمانهای خانگی زیادی برای کمک به کاهش کمردرد وجود دارد، از جمله گرما، استراحت و ورزش ملایم. با این حال، اگر کمردرد شما آنقدر شدید است که به گزینههای درمانی سنتی پاسخ نمیدهد، باید به پزشک مراجعه کنید.
سوالات متداول درباره کمردرد پریودی
علل کمردرد در طول دوران قاعدگی چیست؟
PMS، PMDD، دیسمنوره و آندومتریوز از دلایل درد در زمان پریود هستند.
مسکن قوی برای درد پریود کدام است؟
آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن داروهایی هستند که به طور موثر درد و التهاب را کاهش میدهند.
برای درمان درد پریود چه کار کنیم؟
درمانهای خانگی به کاهش کمردرد پریودی کمک میکند. از جمله گرما، استراحت و ورزش ملایم. اگر کمردرد آنقدر شدید است که به گزینههای درمانی سنتی پاسخ نمیدهد، باید به پزشک مراجعه کنید.