راه رفتن برای دیسک کمر خوب است و به عنوان یک روش پیشگیری و بهبود دردهای ناشی از دیسک کمر کاربرد دارد. ستون فقرات از پنج مهره در قسمت پایین کمر تشکیل شـدهاست. این ستون وزن بدن را تحمل و از نخاع محافظت میکند. طیف وسیعی از حرکات بدن توسط ستون فقرات امکانپذیر میشود. بسیاری از بیماریها از جمله کمردرد، آرتریت، بیماریهای تخریبی استخوان، دیسک و تنگی میتوانند ستون فقرات را تحت تاثیر قرار دهند. بهبود دیسک کمر نیازمند مراقبت و انجام دقیق مراحل درمان است. آگاه طب در ادامه این مقاله به بررسی دیسک کمر، علائم و روشهای درمانی آن میپردازد. البته شما میتوانید برای مطالعه پیاده روی برای سیاتیک روی لینک کلیک کنید و به صورت تخصصی نحوه ی صحیح و هر آنچه باید بدانید را نیز دریافت نمایید .
دیسک کمر با چه علائمی بروز میکند
دیسک لغزشی میتواند در هر قسمتی از ستون فقرات، از گردن تا کمر بروز کند. یکی از رایجترین مناطق برای لغزش دیسک، قسمت پایین کمر است. ستون فقرات شبکه پیچیدهای از اعصاب و عروق خونی است که لغزش دیسک میتواند فشار بیشتری بر اعصاب و ماهیچههای اطراف آن وارد کند. علائم دیسک کمر عبارتند از:
- ضعف عضلانی
- دردی که به بازوها یا پاها انتقال مییابد
- دردی که پس از ایستادن یا نشستن بدتر میشود
- احساس درد در هنگام راه رفتن و مسافتهای کوتاه
- دردی که در شب و با حرکات خاصی بدتر میشود
- درد و بی حسی که بیشتر در یک طرف بدن است
- احساس سوزن سوزن شـدن، درد یا سوزش در ناحیه آسیب دیـده
نوع درد از فردی به فرد دیگر متفاوت است. اگر درد منجر به بیحسی یا سوزن سوزن شدن میشود و روی توانایی شما در کنترل ماهیچهها تأثیر میگذارد باید به پزشک مراجعه کنید.
علت لغزش دیسک چیست؟
لغزش دیسک زمانی اتفاق میافتد که حلقه بیرونی ضعیف یا پاره میشود و به قسمت داخلی اجازه میدهد به سمت بیرون بلغزد. این موضوع میتواند با افزایش سن اتفاق بیفتد. برخی حرکات نیز ممکن است باعث لغزش دیسک شوند. بلند کردن یک جسم بسیار بزرگ و سنگین میتواند فشار زیادی به کمر وارد کند و در نتیجه دیسک لیز بخورد. اگر از نظر فیزیکی شغلی دارید که باید اجسامی را بلند و جا به جا کنید در معرض خطر لغزش دیسک هستید.
افراد دارای اضافه وزن نیز در معرض خطر لغزش دیسک هستند زیرا دیسکهای آنها باید وزن اضافی بدن را تحمل کنند. ممکن است عضلات ضعیف و سبک زندگی کم تحرک نیز در ایجاد دیسک لغزنده نقش داشته باشد. با افزایش سن، احتمال دیسک کمر بیشتر میشود. چرا که دیسکها با افزایش سن مقداری از آب محافظ خود را از دست میدهند. در نتیجه راحتتر از جای خود خارج میشوند. این مشکل بیشتر در مردان رایج است.
بیشتر بخوانید: بهترین دارو برای گرفتگی رگ سیاتیک و معرفی پلاتینر برای درمان
لغزش شدید و درمان نشده دیسک میتواند منجر به آسیب دائمی عصبی شود
دیسک کمر دارای عوارض زیاد و جدی است. در موارد بسیار نادر دیسک کمر میتواند تکانههای عصبی را در اعصاب دم اسبی در قسمت پایین کمر و پاها، قطع کند. اگر این اتفاق بیفتد، ممکن است کنترل روده یا مثانه را از دست بدهید. یکی دیگر از عوارض طولانی مدت بیحسی زینی است. در این حالت دیسک لیز خـورده اعصاب را فشـرده میکند. این موضوع باعث میشود که در قسمت داخلی ران، پشت پاها و اطراف راست روده احساس لمس شـدن کنید.
بیشتر بخوانید: قرص تیزانیدین برای دیسک کمر؛ علائم و راههای درمان
تشخیص دیسک کمر بوسیله معاینه فیزیکی و تصویربرداری انجام میشود
برای تشخیص دیسک کمر پزشک ابتدا یک معاینه فیزیکی انجام میدهد تا منبع درد و ناراحتی را پیدا کند. معاینه فیزیکی شامل مواردی مانند بررسی عملکرد عصبی، قدرت عضلانی و بررسی احساس درد هنگام لمس یا حرکت میشود. همچنین پزشک در مورد سابقه پزشکی و علائم شما سوال میپرسد.
آزمایشهای تصویربرداری میتواند به پزشک کمک کند تا استخوانها و ماهیچههای ستون فقرات را ببیند و نقاط آسیبدیـده را شناسایی کند. نمونه آزمایشهای تصویربرداری برای تشخیص دیسک کمر به شرح زیر است:
- اشعه ایکس
- سی تی اسکن
- دیسکوگرامها
- اسکنهای ام آر آی
پزشک میتواند راههای تشخیص را ترکیب کند تا علت درد، ضعف یا ناراحتی شما را مشخص کند.
بیشتر بخوانید: آیا آرتروز زانو درمان میشود؟ درمان آرتروز با زاپیامکس در خانه
درمان دیسک کمر با ۳ روش پیادهروی ، دارودرمانی و جراحی
درمان دیسک کمر شامل جراحی و تغییر سبک زندگی است. انتخاب روش درمان دیسک کمر معمولاً به سطح درد و میزان لغزش دیسک از جای خود بستگی دارد. بیشتر افراد میتوانند با استفاده از یک برنامه ورزشی که عضلات کمر و اطراف آن را تقویت میکند، درد دیسک کمر را کاهش دهند.
بیشتر بخوانید: علت صاف نشدن زانو و درمان قفل شدن زانو با زاپیامکس
درمان خانگی دیسک کمر با تمرینهای ورزشی
تمرینات ورزشی معمولا توسط فیزیوتراپ و با توجه به شدت درد مشخص میشوند. فعالیتهای ورزشی را میتوان بهعنوان درمان خانگی در منزل انجام داد. بهترین درمان دیسک کمر پیادهروی است که همه میتوانند آن را انجام دهند. تمرینهای ورزشی که برای درمان دیسک کمر مناسب هستند به شرح زیر است:
- تمرین پل
- فشـردن تیغه شانه
- تمرین رفع فشار ستون فقرات (Spinal decompression)
- تمرینات کششی مانند کج کردن لگن، کشش زانو به داخل سینه و کشش پشت
مصرف مسکنهای بدون نسخه، پرهیز از بلند کردن وسایل سنگین و موقعیتهای دردناک نیز در دسته درمانهای خانگی هستند.
بیشتر بخوانید: خرید زانوبند زاپیامکس از نمایندگی رسمی در ایران
جراحی از دیگر روشهای درمان دیسک کمر است
جراحی دیسک کمر به دو روش بستـه و باز انجام میشود. انتخاب نوع جراحی به سن بیمار، شرایط پزشکی بیمار و نوع دیسک کمر بستگی دارد. بهترین نوع جراحی دیسک کمر، جراحی باز یا جراحی میکروسکوپی است. از جراحی بستـه در مواردی استفاده میشود که دیسک کوچک باشد. در دیسکهای بزرگ یا دیسکهایی که علائم عصبی دارند، بهتر است که دیسک زیر دید مستقیم جراح خارج شود. بنابراین جراحی باز انتخاب بهتری است. انواع جراحیهای دیسک کمر شامل موارد زیر است:
- جراحی آندوسکوپی
- جراحی لامینکتومی
- جراحی میکروسکوپی
- جراحی دیسک کمر با لیزر
- تزریقهای اپیدورال یا فاست
بهترین داروها برای درمان دیسک کمر
استفاده از دارو برای درمان دیسک کمر یکی دیگر از گزینههای درمانی است. البته مصرف دارو به تنهایی نمیتواند دیسک کمر را درمان کند. برخی از داروهایی که برای درمان دیسک کمر استفاده میشود به شرح زیر است:
- داروهایی که حاوی مخدرن
- داروهای ضد درد عصبی مانند گاباپنتین یا دولوکستین
- شل کننـدههای عضلانی برای از بین بـردن اسپاسم عضلانی
بهترین روشها برای درمان دیسک کمر
دیسک کمر از بیماریهایی است که درمان آسانی ندارد اما میتوان با انجام فعالیتهای ورزشی در جهت پیشگیری و درمان اقدام کرد. دیسک کمر با ترکیبی از روشهای مختلف درمان میشود و انتخاب بهترین روش به شدت و نوع آسیب بستگی دارد.
استفاده از کمربند پلاتینر برای درمان دیسک کمر در دسته درمانهای خانگی قرار میگیرد. با خرید کمربند پلاتینر و استفاده روزانه از آن در کنار انجام فعالیتهای ورزشی میتوان دیسک کمر را درمان کرد. کمربند پلاتینر با توجه به ابعاد کوچک، داشتن ویژگیهای ضدحساسیت و ضدتعرق قیمت مقرون به صرفهای دارد.
سوالات متداول برای درمان دیسک کمر
آیا دیسک کمر با ورزش درمان میشود؟
ورزش و مخصوصا پیادهروی از بهترین روشها برای درمان دیسک کمر است.
آیا دیسک کمر در اثر افزایش سن به وجود میآید؟
سن یکی از فاکتورهای ابتلا به دیسک کمر است اما تنها دلیل نیست و ابتلا به این بیماری به عوامل زیادی بستگی دارد.
آیا دیسک کمر درمان قطعی دارد؟
خیر، دیسک کمر را با ترکیبی از روشهای مختلف میتوان درمان کرد.