داشتن استرس همیشه بد نیست! مقدار کمی از استرس باعث ایجاد انگیزه و پیشبرد سریعتر کارها میشود. استرس زیاد تنها زمانی مشکل ساز است که بیشتر از سه روز طول بکشد و سبب آسیب به قسمتهای مختلف بدن شما شود. زمانی که تحت استرس شدید هستید، بدن شما از نظر فیزیکی و روانی واکنش نشان میدهد. یکی از علائم استرس زیاد کمر درد است. در بسیاری از اوقات منشا کمر درد استرس و فشار عصبی بوده و در صورت عدم مصرف دارو، به مرور زمان بدتر میشود. در این مقاله قصد داریم در خصوص علت, علائم و درمانهای پیشنهادی برای کمر درد عصبی صحبت کنیم. مهمان مقاله جدید آگاه طب باشید تا با آگاهی بیشتر روند درمان موثر خود را طی کنید.
آشنایی با علل کمر درد
امروزه کمر درد تبدیل به یکی از عارضههای شایع و البته یکی از مهمترین دلایل مراجعه افراد به بیمارستان شده است. تخمین زده میشود که حدود ۸۰ درصد از افراد در دنیا در مقطعی از زندگی خود کمر درد را تجربه خواهند کرد. خوشبختانه در بیشتر مواقع ابتلا به کمر درد علت چندان جدی ندارد و به مرور زمان تسکین پیدا میکند. به همین دلیل بسیاری از بیماران احتیاج به درمان ندارند. دقت داشته باشید چنانچه کمر درد شما بیش از ۱۲ هفته طول کشید و به دلیل شدت زیاد درد قادر به انجام کارهای روزمره خود نبودید، لازم است سریعا برای درمان به پزشک متخصص اعصاب و ستون فقرات مراجعه کنید.
کمر درد های ناشی از مشکلات بالینی
متاسفانه طبق اعلام موسسه ملی بهداشت، حدود ۲۰ درصد از افراد مبتلا به کمردرد نیاز به درمانهای جدی(مانند جراحی) و مصرف دارو دارند. کمردرد مزمن میتواند ناشی از مجموعه مشکلات و اختلالات بالینی باشد. بسته به علت کمر درد یعنی ضربه شدید و یا ابتلا به مشکلاتی مانند: آرتریت و تنگی نخاعی میزان درد، محل و شدت آسیب در افراد متفاوت است.
در بعضی از افراد، درد کمر پس از مدتی استراحت تسکین مییابد؛ اما در تعدادی دیگر از بیماران به دلیل مواردی مانند: ضعف عضلات، آسیبهای قبلی و یا کار سنگین درد کمر بیشتر است. متاسفانه درد کمر باعث میشود که قادر به انجام بسیاری از کارها و فعالیتهای مورد علاقه خود نباشید. یکی از عوامل مهمی که سبب تشدید کمر درد میشود، فشار عصبی است. بسیاری از افراد به دلیل فشارهای عصبی علائمی مانند: سردرد، سرگیجه و درد کمر را تجریه میکنند. در ادامه ارتباط استرس و فشار عصبی را با کمر درد را بررسی خواهیم کرد.
ارتباط کمر درد و اعصاب
روزانه میلیونها نفر به دلیل کمردرد و گردن درد به مراکز درمانی مراجعه میکنند. متأسفانه ابتلا به کمر درد یک مشکل رایج است و به دلیل آسیبهای جسمی و روانی ایجاد میشود. کسانی که به خاطر مشغلههای روزانه خود فشار روانی و اضطراب زیادی دارند، بیشتر در معرض ابتلا به عارضههایی مانند کمردرد هستند. البته دقت داشته باشید! وجود اضطراب و فشار روانی لزوماً باعث درد کمر نمیشود. دلیل اصلی کمر درد عصبی درگیری یا انقباض ریشههای عصبی مرتبط با ستون فقرات و بی توجهی بیمار به سلامت جسمانی است.
سایر علل ابتلا به کمر درد عصبی
در حال حاضر محققان تحقیقات فراوانی برای یافتن سایر علل ابتلا به کمر درد عصبی انجام دادهاند. تحقیقات آنها نشان داده که در بیشتر موارد کمر درد عصبی، ناشی از تنشهای عضلانی و افزایش انتقال پیام رسانهای عصبی مرتبط با استرس است. همچینین مشخص شده که استرس بالا سبب تولید برخی از مواد شیمیایی و هورمونهای مرتبط میشود. این هورمونها با اثر بر روی گیرندههای سلولهای عضلانی، موجب انقباض و گاها درد کمر و درد گردن میشوند.
به همین دلیل اضطراب با انقباض و درد عضلانی در سراسر بدن مرتبط است. تنشهای عصبی میتوانند مستقیما به کمردرد منجر شود. این تنش ها اغلب در قسمتهایی مانند نواحی بالایی و پایینی کمر خود را نشان میدهند.
علائم کمر درد عصبی
از آنجایی که منشا کمر درد عصبی استرس و تنشهای مرتبط با اعصاب است؛ بیماران علاوه بر علائم کمر درد معمولی علائم دیگری مانند: سرگیجه و سردرد شدید را تجربه میکنند. برای اینکه بهتر با این عارضه آشنا شوید، به علائم زیر توجه کنید.
علائم کمر درد عصبی شامل موارد زیر است:
- بی حسی
- احساس انقباض شدید
- تحریک پذیری پوست و عضلات
- احساس سوزن سوزن شدن دست و پا
- ضعف عضلانی در ناحیه آسیب دیده(اغلب در انتهای کمر)
- گرفتگی عضلات
- سرگیجه، تاری دید و سردرد
- خواب آلودگی
- فشار اطراف پیشانی
- دردهایی که با تابش نور شدیدتر میشوند
ابتلا به کمر درد عصبی چگونه تشخیص داده میشود؟
برای تشخیص علت کمر درد، پزشک متخصص ابتدا در مورد شدت و علائمی(مانند سردرد، سرگیچه و احساس گز گز شدن عضلات) که علاوه بر کمر درد دچار هستید، سوال خواهد کرد. توضیح دقیق علائم و سایر موارد مورد نیاز برای تشخیص بیماری و شروع روند درمان موثر بسیار اهمیت دارد. علاوه بر این پزشک متخصص حتما در خصوص مدت زمان ابتلا به کمر درد، ابتلا به سایر بیماریها و نوع داروهای مصرفیتان از شما سوال خواهد کرد.
توجه داشته باشید چنانچه احساس میکنید شدت کمردرد شما در شرایط و مکانهای خاصی تشدید میشود، باید برای کنترل و کاهش علائم از داروهای آرامبخش استفاده کنید. پس از بررسی دقیق علائم، از طریق انجام بعضی از تستها احتمال وجود عوارض دیگری دیگری مانند موارد زیر بررسی میشود:
- مشکلات حرکتی
- کاهش تعادل
- کاهش حرکات رفلکسی در پاها
- ضعف عضلات
- کاهش عملکرد گیرندههای حسی
توجه داشته باشد، در بیشتر مواقع پزشک متخصص از طریق معاینه فیزیکی نمیتواند علت کمر درد شما را تشخیص دهد. به همین دلیل برای بررسی بیشتر انجام آزمایشهای تصویر برداری و تشخیصی زیر را تجویز میکند.
آزمایشهای تصویر برداری و تشخیصی مناسب کمر درد عبارتند از:
- اشعه ایکس: این آزمایش انواع آسیبهای استخوانهای ستون فقرات را نشان میدهد.
- MRI: آسیبهای موجود در عضلات و بافتهای اطراف دیسک مهرهها، نخاع و ریشههای عصبی را مشخص میدهد.
- سی تی اسکن: تصویر بسیار دقیقی از وضعیت کمر شما ارائه میدهد تا پزشک متخصص بتواند از آن برای ارزیابی وضعیت استخوان و عضلات استفاده کند.
این آزمایشهای تصویربرداری معمولاً زمانی که افراد بیش از سه هفته دچار علائم کمر درد باشند، تجویز میشود. برای مثال آزمایشهای مربوط به تشخیص سیاتیک زمانی که علائم بیماری ۱۲ هفته یا بیشتر ادامه پیدا میکند، انجام میشود.
درمان کمر درد عصبی
برای درمان کمر درد عصبی علاوه بر تغییر سبک زندگی، می توانید از روشها و درمانهای موثری استفاده کنید. از آنجایی که درمان شما برای ما اهمیت زیادی دارد، در این قسمت از مقاله قصد داریم در خصوص بهترین درمانهای کمر درد با شما صحبت کنیم.
بهترین درمانهای کمر درد عصبی شامل موارد زیر است:
استفاده از دارو و قرص مناسب برای کمر درد عصبی: انواع داروهایی که برای درمان کمر درد عصبی تجویز می شوند، عبارتند از:
- داروهای ضد التهاب
- کورتیکواستروئیدها
- داروهای ضد افسردگی
- داروهای ضد تشنج
- مسکنهای حاوی مواد مخدر
فیزیوتراپی: زمانی که به دلیل دردهای شدید قادر به انجام کارهای روزمره خود نیستید، میتوانید از طریق انجام حرکات اصلاحی به کاهش درد و ناتوانی خود کمک کنید. حرکات اصلاحی معمولاً شامل انجام تمریناتی است که برای کاهش درد، تقویت عضلات و اصلاح فرم بدن انجام میشود.
کمربند پلاتینر (platiner): یکی از بهترین راههای درمان کمر درد عصبی استفاده از کمربند UIC پلاتینر است. این کمربند خاص تنها یک کمربند طی نیست و از تولیدات شرکت نام آشنای زایس ترونیک (zaistronic) است. پلاتینر مجهز به سه تکنولوژی اولتراسوند، اینفرارد و کلاک پالس است که این فناوریها در عرصه درمان کاربردهای فراوانی دارند.
اولتراسوند با افزایش و تقویت جریان خون موجب ایجاد گرما در عمق بافتهای عصبی کمر خواهد شد و به همین دلیل موجب کاهش درد و التهاب خواهد شد. اینفرارد با بالابردن اکسیژن بافتهای عصبی و ترمیم آنها در صورت آسیب دیدن نیز به بهبود درد کمک میکند. همزمان با این دو فناوری پالس کلاک نیز با ممانعت از ارسال سیگنالهای درد به مغز از ایجاد درد جلوگیری خواهد کرد که به این فرایند بلاک عصبی میگویند. کنار هم قرار گرفتن این سه تکنولوژی تاثیرات شگرفی بر دردهای عصبی کمر خواهد گذاشت و بروز درد را به حداقل میرساند. به همین دلیل بیشتر متخصصان بر خرید کمربند پلاتینر در کنار سایر روشهای درمانی تاکید میورزند.
تزریق استروئید: در برخی از بیماران تزریق داروی کورتیکواستروئیدی در اطراف ریشههای عصبی سبب کاهش نسبی درد کمر میشود. اغلب تزریق کورتیکواستروئیدها و مسکنها به کاهش درد کمک میکند. این داروها را حداکثر سه مرتبه در سال میتوانید تزریق کنید.
عمل جراحی: برای درمان مشکلاتی مانند فتق دیسک انجام عمل جراحی توصیه میشود. عمل جراحی معمولا برای بیمارانی تجویز میگردد که به دلیل ابتلا به سیاتیک دچار ضعف شدید، از دست دادن کنترل روده و مثانه و دردهایی باشند که با روشهای دیگر تسکین پیدا نمیکنند.
تکنولوژی UIC که در پلاتینر به کار رفته از جمله فناوریهای حوزه درمانهای پزشکی است که در برخی دیگر از محصولات مانند زانوبند زاپیامکس نیز تعبیه شده است. هدف از ایجاد محصولات مجهز به تکنولوژی UIC دسترسی به خدمات فیزیوتراپی در خانه است چون کمربند پلاتینر و زانوبند زاپیامکس خدماتی همانند فیزیوتراپی در اختیار فرد قرار میدهند. پس میتوان گفت با خرید زانوبند زاپیامکس یک دستگاه فیزیوتراپی در خانه دارید که همه افراد خانواده میتوانند از آن بهره ببرند.
جمع بندی مقاله کمر درد عصبی
در این مقاله در مورد علت کمر درد عصبی, علائم و روشهای درمان آن صحبت کردیم. کمر درد عصبی یکی از عوارض تنشهای روانی و استرس شدید است. این عارضه معمولا پس از مصرف داروها آرامبخش و استراحت به خودی خود بهبود پیدا میکند. چنانچه به دلیل تشدید و طولانی شدن مدت زمان کمر درد قادر به انجام فعالیت های خود نبودید، توصیه میکنیم(پس از مشورت با پزشک) درمانهای موثر دیگری مانند فیزیوتراپی را آغاز کنید.
سوالات متداول مقاله کمر درد عصبی
۱. مهمترین علل کمر درد چیست؟
مهمترین علل کمر درد شامل: آرتریت ستون فقرات، تنگی نخاع، فتق دیسک، درد و حساسیت عضلانی، آسیب و کارهای سنگین است.
۲.سریعترین روش برای کاهش درمان کمر درد عصبی چیست؟
سریعترین روش برای کاهش درد کمر عصبی شامل: مصرف مسکن و استفاده از کمپرس گرم است.
۳.درد کمر ناشی از استرس چند روز طول میکشد؟
بستگی به شدت آسیب و نوع داروها دارد. کمر دردهای عصبی اغلب چند روز تا نهایتا چند هفته طول میکشد.