کشیدگی رباط یک عارضه شایع بین ورزشکاران و مردم عادی است

کشیدگی رباط، رگ به رگ شدن و پارگی رباط از آسیب‌های بسیار شایعی است که اکثر مردم با آن‌ درگیرند. بیشترین آمار کشیدگی رباط مربوط به مچ پا یا زانو است. رباط‌ها همان نوارهای سفت با بافت فیبری هستند که دو استخوان را در مفاصل به هم متصل می‌کنند.

آسیب در رباط‌ها اغلب در هنگام ورزش، پرش، سقوط، ضربه مستقیم و پیچ‌خوردگی‌های شدید مفصل ایجاد می‌شود. در بیشتر مواقع کشیدگی رباط و رگ به رگ شدن در خانه قابل درمان است.

درمان اولیه شامل استراحت، استفاده از کمپرس یخ، فشرده‌سازی و بالا بردن پا است. روش‌های دیگری مانند فیزیوتراپی، PRP و ماساژ درمانی نیز برای درمان آسیب در رباط‌ها به کار می‌روند. آسیب‌های شدید معمولا با جراحی انجام می‌پذیرد.

این متن از فروشگاه اینترنتی فست طب به کشیدگی رباط اختصاص دارد تا دانستنی‌های ضروری و مهم را در اختیار بیماران قرار دهد.

کشیدگی رباط چیست؟ چه عواملی باعث آن می‌شود؟

کشیدگی رباط یک آسیب حاد در بافت‌های نرم بدن است که در دسته اختلالات عضلانی قرار می‌گیرد. این عارضه زمانی ایجاد می‌شود که رباط بیش از حد معمول کشیده یا پاره شود. پیچ‌خوردگی اندام‌های دارای رباط، در شرایط زیر رخ می‌دهد:

  • مچ پا: راه رفتن یا ورزش روی یک سطح ناهموار یا فرود ناشی از پرش
  • زانو: چرخش پا در طول یک فعالیت ورزشی
  • مچ دست: فرود آمدن روی دست در هنگام زمین خوردن
  • انگشت شست: آسیب‌دیدگی یا کشیدگی بیش از حد هنگام بازی با راکت، مانند تنیس

کودکان در نزدیکی انتهای استخوان‌های خود دارای بافت‌های نرم‌تری هستند که به آن‌ها صفحات رشد می‌گویند. بنابراین احتمال شکستگی استخوان‌های کنار صفحات رشد در کودکان بیشتر از پیچ‌خوردگی یا کشیدگی رباط‌ها است.

علائم و نشانه‌ها را دنبال کنید

علائم کشیدگی رباط چیست؟

علائم و نشانه‌ها به شدت آسیب بستگی دارد. علائم به طور کلی شامل موارد زیر می‌شوند:

  • درد
  • کبودی
  • محدودیت حرکت در مفصل آسیب‌دیده
  • شنیدن یا احساس صدای مفصل در زمان آسیب
  • اسپاسم عضلانی
  • ضعف عضلانی
  • تورم موضعی
  • گرفتگی
  • التهاب

انواع پیچ‌خوردگی یا رگ به رگ شدن

۱.پیچ خوردگی یا کشیدگی رباط درجه یک

نوع درجه یک یا خفیف رگ به رگ زمانی اتفاق می‌افتد که رباط‌ها دچار کشیدگی بیش از حد یا کمی پارگی شوند. علائم کشیدگی خفیف به صورت زیر است:

  • حداقل درد و تورم
  • کاهش بسیار کم در توانایی حرکتی و عملکردی ناحیه آسیب‌دیده
  • کبودی خفیف یا بدون کبودی
  • درد و ناراحتی خفیف هنگام قرار دادن وزن روی مفصل صدمه‌دیده

۲. کشیدگی یا پیچ خوردگی رباط درجه دوم

رگ به رگ درجه دو یا متوسط زمانی اتفاق می‌افتد که یک رباط کمی دچار پارگی شود. علائم آن شامل:

  • کبودی
  • درد متوسط
  • تورم
  • مشکل در حرکت هنگام انتقال وزن روی مفصل
  • کاهش عملکرد مفصل به دلیل درد و تورم

کشیدگی یا پیچ خوردگی  رباط درجه سوم

رگ به رگ درجه سه معمولا شدید و زمانی رخ می‌دهد که یک رباط به طور کامل دچار پارگی شود. اگر فردی دچار پیچ‌خوردگی درجه سه شود، نمی‌تواند وزن خود را روی مفصل تحمل کند. علائم آن عبارتند از:

  • درد
  • تورم
  • کبودی

کشیدگی رباط چگونه تشخیص داده می‌شود؟

در طول معاینه فیزیکی، پزشک تورم و نقاط حساس در اندام آسیب‌دیده را بررسی می‌کند. محل و شدت درد می‌تواند به تعیین میزان و ماهیت آسیب کمک کند. سپس پزشک برای تعیین میزان آسیب آزمایش‌های زیر را توصیه خواهد کرد:

  • تصویربرداری با اشعه ایکس که برای رد شکستگی یا سایر آسیب‌های استخوانی روش مناسبی است
  • تصویربرداری رزونانس مغناطیسی یا MRI که برای تشخیص آسیب در بافت‌های نرم بسیار مناسب خواهد بود

نحوه درمان کشیدگی رباط

تعیین روش درمان کشیدگی رباط‌ها بستگی به میزان آسیب ایجاد شده دارد. آسیب‌های خفیف را می‌توان در خانه درمان کرد؛ در صورتی که آسیب‌های شدید نیاز به جراحی دارند. در ادامه با روش‌های مختلف درمان کشیدگی رباط آشنا خواهیم شد.

۱.درمان کشیدگی رباط در خانه؛ ۴ روش درمانی

برای درمان پیچ خوردگی و کشیدگی رباط در خانه روش‌های زیر بهترین نتیجه را می‌دهند.

درمان کشیدگی رباط با استراحت

بعد از بروز حادثه باید به اندام آسیب‌دیده برای حدود ۲۴ تا ۴۸ ساعت استراحت مطلق داد. در این دو روز بیمار باید از فشار، استفاده زیاد و انداختن وزن بدن روی قسمت آسیب‌دیده اجتناب کند. فراموش نکنید، عدم استفاده از مفصل آسیب‌دیده برای مدت طولانی منجر به خشکی مفصل می‌شود و روند درمان را کاهش و گاهی متوقف می‌سازد.

درمان کشیدگی رباط با کمپرس یخ

برای کاهش درد، التهاب و تورم پیشنهاد می‌شود که روی محل آسیب‌دیده هر دو تا چهار ساعت به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه از کمپرس یخ استفاده شود.

درمان کشیدگی رباط با تکنیک فشرده‌سازی

برای کاهش تورم و درد از یک بانداژ برای بستن محل آسیب استفاده می‌کنند. بانداژ را نباید خیلی محکم بست زیرا مانع گردش خون می‌شود. در صورت افزایش درد، بی‌حسی یا تورم در زیر ناحیه بانداژ، آن را کمی شل کنید.

درمان کشیدگی رباط با بالا بردن ناحیه آسیب‌دیده از سطح قلب

انجام این کار هنگام شب‌ و در طول استراحت باعث کاهش درد، تورم و کمک به گردش خون می‌شود. بازه زمانی بهبودی به شدت آسیب بستگی دارد و از فردی به فرد دیگر متفاوت است. گاهی فقط چند روز زمان نیاز است تا یک پیچ خوردگی خفیف مچ پا بهبود یابد. اما در بعضی شرایط مدت‌ها طول می‌کشد تا کشیدگی رباط یا رگ به رگ شدگی بهبود یابد.

هم‌راستا با استراحت برای بهبودی کشیدگی رباط، استفاده از مسکن‌ها و داروهای ضدالتهاب بدون نسخه نیز در کاهش درد نقش دارند. برخی از این داروها عبارتند از:

  • ایبروپروفن
  • ادویل
  • استامینوفن

درمان کشیدگی رباط با فیزیوتراپی

۲. درمان کشیدگی رباط با فیزیوتراپی

در صورتی که بیمار دچار آسیب‌دیدگی شدید یا متوسط شود، پزشک دوره‌های فیزیوتراپی را برای بهبود توصیه خواهد کرد. یک فیزیوتراپ به بیمار کمک می‌کند تا ثبات و قدرت مفصل آسیب‌دیده به حداکثر برسد.

۳. درمان کشیدگی رباط و آسیب‌های شدید با تزریق پلاسمای غنی شده با پلاکت

روش تزریق پلاسمای غنی از پلاکت یا PRP یک روش نوین درمان دردهای ناشی از کشیدگی رباط محسوب می‌شود. در این روش از خود بیمار خون می‌گیرند و با قرار دادن آن در دستگاه سانتریفیوژ، پلاسما را جداسازی می‌کنند. پلاسمای خون شامل فاکتورهای رشد مورد نیاز مفاصل است و تزریق آن به مفصل باعث بهبودی و ترمیم می‌شود.

زمانی که پلاسمای غنی به مفصل تزریق شود به فرآیند ترمیم ساختارهای آسیب‌دیده کمک می‌کند. از این روش برای ترمیم پارگی تاندون زانو، رباط‌ها، غضروف‌ها و آسیب‌های استخوانی نیز استفاده می‌کنند.

۴. درمان رباط آسیب‌دیده با ازون تراپی

روش ازون تراپی یک روش احیاکننده و ترمیمی است که به درمان مفاصل، تاندون‌ها و رباط‌های آسیب‌دیده کمک شایانی می‌کند. در این روش از گاز برای احیا و ترمیم بافت‌های آسیب‌دیده استفاده خواهند کرد.

۵. ماساژ درمانی روشی برای رفع مشکلات کشیدگی رباط

در بعضی مواقع پزشک ماساژدرمانی را برای کمک به افزایش گردش خون، کاهش تورم، نرم شدن و کمک به انعطاف‌پذیری بافت‌های آسیب‌دیده توصیه خواهد کرد.

۶. درمان کشیدگی رباط با الکتروتراپی

الکتروتراپی همان تحریک الکتریکی عصب از راه پوست است. این الکترودهای کوچک از طریق سیم به باطری متصل می‌شوند و جریان الکتریکی را به پوست منتقل می‌کنند. اختلال در انتقال سیگنال درد به عصب مرکزی در مغز باعث تسکین درد می‌شود. به این روش بلاک عصبی می‌گویند و اغلب برای درمان دردهای شدیدی مانند زایمان و شکستگی استخوان به کار می‌رود.

۷. جراحی آرتروسکوپی برای درمان کشیدگی رباط

گاهی برای بررسی میزان آسیب مفصل و همچنین ترمیم آن از روش جراحی آرتروسکوپی استفاده می‌کنند. این جراحی با استفاده از یک برش کوچک در محل آسیب، یک لوله بسیار باریک که بر سر آن دوربینی کوچکی قرار دارد، انجام می‌پذیرد.

تصاویری که توسط دوربین ضبط شده‌اند روی مانیتور مقابل جراح به نمایش در می‌آیند. سپس جراح با کمک ابزارهای باریک پزشکی که از طریق برش‌های کوچک به فضای مفصل وارد می‌کند، اقدام به ترمیم بافت‌ آسیب‌دیده می‌کند. این روش جراحی دوران نقاهت کوتاهی دارد، زیرا برش‌های ایجاد شده در مفصل آسیب‌دیده بسیار ظریف و کوچک هستند.

یادداشت پایانی  درباره کشیدگی رباط

کشیدگی رباط یک آسیب شایع در بین ورزشگاران و مردم عادی است. این آسیب زمانی ایجاد می‌شود که رباط موجود در مفصل دچار کشیدگی زیاد شود. این کشیدگی باعث آسیب و حتی پارگی رباط می‌گردد.

از مواردی که باعث کشیدگی در رباط‌ها می‌شوند باید به پرش، سقوط، ضربه مستقیم و شدید به مفصل و پیچ‌خوردگی مفصل اشاره کرد. این عارضه باعث درد، تورم و عدم توانایی در حرکت و تحمل وزن روی آن قسمت می‌شود.

برای درمان کشیدگی رباط روش‌های خانگی، فیزیوتراپی، ازون تراپی، ماساژ درمانی و جراحی آرتروسکوپی مفید هستند. انتخاب هر کدام از روش‌های درمانی بستگی به شدت و نوع آسیب دارد.