علت آرتروز شانه اغلب در استفاده بیش از حد از شانه و تحلیل عضلات و استخوانها تعریف میشود. با افزایش سن تحلیل شانه روند سریعتری به خود میگیرد که با شناسایی علت آرتروز شانه درمان قابل دسترستر است.
در آرتروز شانه، غضروف شانه نازک و تکههای کوچکی از استخوان به نام استئوفیت روی مفصل ایجاد خواهد شد که به تغییر شکل آن میانجامد. این عارضه بسیار دردناک و حرکت بازو و شانه را با چالش روبرو میسازد. افراد مبتلا به آرتروز شانه نمیتوانند از دست خود برای فعالیتهای روزانه استفاده کنند.
آرتروز شانه همانند دیگر آرتروزها درمان قطعی ندارد. اما با روشهایی از درد، پیشرفت و سفت شدن آن جلوگیری به عمل میآید. انتخاب روشهای درمانی به میزان درد و تاثیر آن بر دامنه حرکتی مفصل شانه بستگی دارد. این مقاله از سایت آگاه طب، برای آگاهی از علت آرتروز شانه و درمان آن به طبع رسید. با این رویکرد که بیماران مسیر درست درمان را پیش بگیرند.
علت آرتروز شانه چیست؟ ۸ علت اصلی را بدانید
بیشتر مشکلات شانه فقط بر ناحیه کوچکی از شانه تاثیر میگذارند و مدت زمان عارضه و درد آنها نسبتا کوتاه است. اما گاهی مشکل در شانه بخشی از یک بیماری گستردهتر و طولانیمدت مانند استئوآرتریت یا پلیمیالژیا روماتیکا است.
استئوآرتریت نمونهای رایج از آرتریت یا همان آرتروز است که در مفاصل مختلف بدن ایجاد میشود. آرتروز شانه عمدتا به دلایل زیر در افراد ایجاد خواهد شد:
۱.افزایش سن و نقش آن در ایجاد ارتروز شانه
با افزایش سن، مفاصل و بافتهای مختلف بین استخوانها تحلیل میروند و باعث آسیب و ایجاد آرتروز میشوند. آرتروز شانه یا نمونههای دیگر آرتریت در مفاصل مختلف بدن در بین افراد بالای ۵۰ سال نمود بیشتری دارد.
بیشتر بخوانید: خرید کمربند پلاتینر از نمایندگی رسمی در ایران
۲. استفاده بیش از حد علت آرتروز شانه
افرادی مانند ورزشکاران که از مفاصل و شانه خود بیش از حد معمول استفاده میکنند، معمولا در میانسالی با آرتروز شانه روبرو میشوند. همچنین افرادی که به واسطه شغلشان باید به مدت طولانی دستهای خود را بالای سر نگه دارند، ابتلا به آرتروز شانه را تجربه خواهند کرد.
۳. انجام حرکات تکراری یک علت ارتروز شانه
انجام حرکات تکراری به مدت طولانی باعث آسیب به مفصل خواهد شد. این حرکات شامل انواعی از ورزشها مانند تنیس یا بیسبال نیز خواهد بود.
۴. ضربه و آسیب در قسمت شانه
ضربه و آسیب به مفصل شانه نیز به عنوان یک علت آرتروز شانه باید به حساب آورد. آسیب فیزیکی موجب تخریب اندامهای شانه میشوند و ضعف در یک عضله فعالیت بخشهای دیگر را افزایش میدهد. این فعالیت بیش از حد باعث آرتروز در سالهای بعد میشود.
بیشتر بخوانید: خرید زانوبند زاپیامکس از نمایندگی رسمی در ایران
۵. التهاب و نقش آن به عنوان یک علت آرتروز شانه
التهاب در شانه به دلیل زخم، آسیب یا عفونت ایجاد میشود. این التهاب فضای مفصلی را کاهش میدهد و به مفاصل آسیب میرساند. آسیب به مفاصل ایجاد استئوآرتریت شانه در آینده را امکانپذیر میسازد.
۶. آسیب به عضلات و تاندونهای اطراف شانه
این نوع آسیب نیز به سرعت بهبود مییابد، اما این آسیبها در عملکرد اندامهای شانه ایجاد اختلال خواهد کرد. با ضعف برخی از اندامهای شانه، بخشهای دیگر شانه فشار غیرمتعارفی را تجربه میکنند که ابتلا به آرتروز شانه را در آینده ممکن میسازد.
۷. تنش در عضلات بین گردن و شانه
این عارضه معمولا به وضعیت بدن در قسمت بالایی پشت یا گردن بستگی دارد. این نوع آسیبها اغلب به حالت قرارگیری در هنگام استفاده از رایانه یا در محل کار ارتباط دارد.
۸. التهاب در بورس و نقش آن به عنوان علت آرتروز شانه
بورسها بالشتکهای پر از مایعی هستند که بهطور معمول به ماهیچهها و تاندونها کمک میکند تا به راحتی روی استخوانهای شانه بلغزند. در صورت بروز التهاب در این بورسها، عملکرد این ماهیچهها و تاندونها با اختلال روبرو میشوند.
به التهاب در بورسها، بورسیت میگویند. بورسیت درمان دارد، اما به عنوان یک علت آرتروز شانه در آینده محسوب میشود.
علائم آرتروز شانه چیست؟
- درد در قسمت شانه
- دردی که با حرکت و فعالیت شانه بیشتر میشود
- احساس سفتی در مفصل شانه، به ویژه در هنگام صبح یا استراحت طولانی مدت
- صدای سایش یا کلیک در شانه موقع حرکت آن
- تورم و قرمزی در ناحیه شانه
- درد در سایر مفاصل بدن، بهویژه مفصل متقارن
درمان آرتروز شانه
به طور کلی آرتروز درمان قطعی ندارد. روشهایی که با عنوان درمان آرتروز شانه معرفی میشوند، تنها از پیشرفت، بروز علائم، درد و آسیبهای ناشی از آرتروز جلوگیری به عمل میآورند. درمانهایی که با شناسایی علت آرتروز شانه، کاربرد بیشتر و مفیدتری دارند عبارتند از:
۱.درمان آرتروز شانه با مصرف دارو
برای کاهش درد و درمان علائم و همچنین جلوگیری از آسیبهای ناشی از آرتروز شانه داروهای زیر مناسب هستند:
داروهای مسکن، داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن، پاراستامول و آسپرین. داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی عوارضی برای کبد دارند که باید در مقدار مصرف آنها دقت بیشتری داشت. مصرف زیاد این داروها به کبد، معده، کلیهها و قلب صدمه وارد میکند.
تزریق کورتیکواستروئیدها به مفصل شانه برای درمان آرتروز شانه با توصیه پزشک به عنوان یک درمان موثر است. این داروها درد را برای یک تا چند ماه کاهش یا از بین میبرند. از این نوع داروها باید به کورتیزول اشاره کرد.
۲. روشهای درمانی حمایتی آرتروز شانه
روشهای حمایتی برای درمان آرتروز شانه، کاهش درد، حرکت مفصل و همچنین بهبود کیفیت زندگی بیمار مناسب هستند. از این روشهای حمایتی میتوانیم موارد زیر را نام ببریم:
گرما یا سرما درمانی
اگر شانه بیمار بعد از یک آسیب جزئی دچار تورم یا درد شود، استفاده از یک کمپرس گرم موثر خواهد بود. گرما باعث شل شدن عضلات و مفاصل و همچنین جریان خون را افزایش میدهد. افزایش جریان خون باعث دریافت اکسیژن بیشتر، مواد مغذی و مفید به بافت آسیبدیده خواهد شد.
همچنین استفاده از کمپرس سرد برای کاهش درد و تورم مفید است. کمپرس سرد یا حتی گرم را هر دو تا چهار ساعت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه روی محل درد قرار دهید.
درمان آرتروز شانه با فیزیوتراپی
برای بیشتر مشکلات و بیماریهای مفصلی، فیزیوتراپی خط اول درمان محسوب میشود. در فیزیوتراپی از روشهای زیر برای بهبود عملکرد مفصل، کاهش درد و تقویت عضلات استفاده میکنند:
- ورزشهای تقویتی و کششی برای تقویت عضلات ضعیف
- توصیههایی حرکتی برای بهبود وضعیت شانه، گردن و ستون فقرات
- تمریناتی برای کاهش یا جلوگیری از سفتی مفصل
- ورزشهایی برای افزایش دامنه حرکتی مفاصل
- ماساژ
- تکنیکهای درمانی مختلف مانند استفاده از تکنولوژی UIC، پالس درمانی، لیزر درمانی و شوک درمانی
۳. روشهای جراحی برای درمان آرتروز شانه
اگر علت آرتروز شانه تشخیص و با درمانهای خانگی، فیزیوتراپی و دارو بهبود پیدا نکرد، امکان دارد پزشک جراحی را توصیه کند. جراحیهای درممانی برای آرتروز شانه عبارتند از:
آتروسکوپی درمانی برای ارتروز شانه
در این روش جراحی از یک لوله باریک که بر سر آن یک دوربین کوچک قرار دارد استفاده میکنند. این لوله باریک از طریق سوراخهای کوچکی روی کتف و بازو وارد مفصل میشود. تصاویر دریافتی را در صفحه نمایش نشان میدهند و پزشک جراحی را بر اساس آن پیش میبرد.
پزشک بعد از بررسی میزان آسیب، بخشهای از بافتهای آسیبدیده را ترمیم یا خارج خواهد کرد.
در این جراحی بیمار تحت بیهوشی عمومی قرار میگیرد. همچنین باید اشاره کنیم که این نوع جراحی دوره نقاهت کوتاهی دارد.
درمان آرتروز شانه با تعویض کل یا قسمتی از غضروف شانه
در جراحی تعویض غضروف شانه، قسمت آسیبدیده را خارج میکنند. در این شرایط به جای آن قسمت، از غضروفی که از اندامهای دیگر بدن خارج میکنند، استفاده خواهند کرد.
اگر آسیب به غضروف وسیع باشد، به طور کامل آن را بیرون میآورند، و از یک غضروف مصنوعی استفاده میشود.
آرتروپلاستی، جراحی برای درمان آرتروز شانه
در جراحی آرتروپلاستی کل مفصل به دلیل آسیب شدید تخلیه میگردد و به جای آن از پروتز استفاده خواهند کرد. این نوع جراحی در افراد بالای ۵۰ سال شایعتر است.
بعد از جراحی تعویض کامل مفصل شانه، احتمالا بیمار دامنه کامل حرکت یا قدرت شانه خود را به دست میآورد. اما این دامنه حرکتی و میزان درد خیلی بهتر از قبل خواهد است.
جراحی تعویض معکوس درمانی برای آرتروز شانه شدید
نوع جدیدی از عمل جراحی شانه وجود دارد که به آن تعویض معکوس شانه میگویند. در این روش، جای مفصل توپ و حفره معکوس یا تغییر خواهد کرد. این روش در صورتی انجام میشود که در اثر آرتریت، تاندونهای روتاتور کاف از بین روند.
یادداشت پایانی
آرتروز شانه شاید نمونهای شایع از آرتروز نباشد، اما در صورت ابتلا، زندگی بیمار را تحت تاثیر قرار میدهد. علت آرتروز شانه را معمولا در عمواملی چون آسیب در شانه، افزایش سن، فعالیتهای تکراری و بیش از حد جستجو کرد.
آرتروز شانه با علائمی چون درد، کاهش دامنه حرکتی، سفتی و ایجاد صدا موقع حرکت مفصل بروز مییابد. از طریق روشهای مدرن مانند MRI یا تصویربرداری با اشعه ایکس، تشخیص آرتروز شانه انجام میپذیرد. برای درمان آرتروز شانه روشهایی مانند فیزیوتراپی، گرما و سرما درمانی، خود مراقبتیها و جراحی وجود دارد. جراحی زمانی انجام میشود که آرتروز شانه آسیبهای شدید به استخوانها، بافتها و مفاصل وارد آورد.